Sernik z jagodami
Sprawdzony przepis na smakowity sernik z owocową nutą.

Składniki
na spód
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
na masę serową
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 2/3 szklanki cukru
- 60 g budyniu śmietankowego
- cukier wanilinowy
- jajko
- 300 g jagód/ jeżyn/ malin
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim spód, a następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 18 min. Do miski dajemy twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, budyń i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy jagodami. Pieczemy przez 55 min. Wykładamy z piekarnika i studzimy, najlepiej co najmniej 4 godziny w lodówce. Smacznego!