Reklama

Sernik z jagodami

Sprawdzony przepis na smakowity sernik z owocową nutą.

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g budyniu śmietankowego
  • cukier wanilinowy
  • jajko
  • 300 g jagód/ jeżyn/ malin

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim spód, a następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 18 min. Do miski dajemy twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, budyń i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy jagodami. Pieczemy przez 55 min. Wykładamy z piekarnika i studzimy, najlepiej co najmniej 4 godziny w lodówce. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy