Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi
Przepis na pyszny sernik Piotra Kucharskiego. Smacznego!

Składniki
na spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 100 g masła
na masę serową:
- 800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1½ łyżeczki soku z cytryny
- 100 ml kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki cynamonu
na wierzch:
- 5-6 łyżek miodu
- 200 g orzechów włoskich
- 5-6 fig lub śliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
2. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem.
4. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia.
5. Za pomocą miksera, na niskich obrotach, ubijać ser przez około 2 minuty, następnie, cały czas ubijając, dodawać mąkę, kwaśną śmietanę i cynamon.
6. Dodać ubite na parze jajka z cukrem, skórkę i sok z cytryny, cały czas ubijać na niskich obrotach.
7. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić na boki.
8. Masę wylać na podpieczony spód w formie i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 2 godziny.
9. Na patelni rozgrzać miód. Gdy zacznie się pienić, dodać orzechy (opcjonalnie w sezonie pokrojone w ćwiartki figi lub śliwki) i podsmażać wszystko jeszcze kilka minut. Wylać na wierzch sernika i zostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki „Na słodko. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego.

Zobacz także: