Reklama

Reklama

Sernik z krówkami

Składniki na ciasto

  • kostka do pieczenia Kasia (200 g)
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 125 g cukru

Składniki masę serową

  • kostka do pieczenia Kasia (50 g)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g kruchych krówek

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 minut do lodówki.

2. Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut.

3. W tym czasie jajka ubij z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Na upieczony spód wyłóż masę i wyrównaj powierzchnię.

5. Na masie serowej ułóż rzędami krówki, lekko je wciskając.

Reklama

6. Całość posyp pozostałym ciastem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st. i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.

Zobacz również:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje