Sernik z krówkami
Składniki
na ciasto
- kostka do pieczenia Kasia (200 g)
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 125 g cukru
masę serową
- kostka do pieczenia Kasia (50 g)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 400 g kruchych krówek
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 minut do lodówki.
2. Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
3. W tym czasie jajka ubij z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Na upieczony spód wyłóż masę i wyrównaj powierzchnię.
5. Na masie serowej ułóż rzędami krówki, lekko je wciskając.
6. Całość posyp pozostałym ciastem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st. i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Zobacz również: