Sernik z kruszonką

Sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jeżeli chciałabyś urozmaicić nieco swój przepis. Oto innowacyjna wersja tradycyjnego ciasta.

Przygotowanie zajmuje około dziewięćdziesiąt minut
Przygotowanie zajmuje około dziewięćdziesiąt minut123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 750 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 400 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 125 g cukru
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Przygotowanie

Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto.

Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując 25 g cukru. Do twarogu dodaj żółtka, cukier oraz proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Dodaj białka, delikatnie wymieszaj łyżką.

Tortownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłóż na dno i boki formy. Posyp bułką tartą i wyłóż kawałki jabłek. Wlej masę serową. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp wierzch sernika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas