Sernik z kruszonką
Sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jeżeli chciałabyś urozmaicić nieco swój przepis. Oto innowacyjna wersja tradycyjnego ciasta.
Przygotowanie
Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto.
Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując 25 g cukru. Do twarogu dodaj żółtka, cukier oraz proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Dodaj białka, delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłóż na dno i boki formy. Posyp bułką tartą i wyłóż kawałki jabłek. Wlej masę serową. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp wierzch sernika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: