Reklama

Sernik z kruszonką

Sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Jeżeli chciałabyś urozmaicić nieco swój przepis. Oto innowacyjna wersja tradycyjnego ciasta.

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki

  • 750 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 400 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 125 g cukru
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Przygotowanie

Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. 

Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując 25 g cukru. Do twarogu dodaj żółtka, cukier oraz proszek budyniowy. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Dodaj białka, delikatnie wymieszaj łyżką. 

Tortownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłóż na dno i boki formy. Posyp bułką tartą i wyłóż kawałki jabłek. Wlej masę serową. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp wierzch sernika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także: 


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: sernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy