Składniki na 10-12 porcji
Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 15 dag zimnej margaryny
Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc., ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru), 1/3 szklanki suchego maku
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj jajko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min. Do miski włóż twaróg oraz śmietanę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp proszek budyniowy oraz mak, krótko zmiksuj.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Następnie wlej masę serową. Piecz 30 min w temp. 180°C a następnie zmniejsz temp. do 160°C i piecz jeszcze 25 min. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
23/2016 Świat i Ludzie