Maliny rozmrażamy. Do przesianej mąki dodajemy 100 g posiekanego masła, 50 g cukru i jajo, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, łącznie z bokami. Pieczemy 10 minut w 200ºC. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego 150 ml śmietanki, serek mascarpone, 175 g cukru, szczyptę soli i 3 jaja. Miksujemy na puszystą masę, którą dzielimy na pół. Jedną część łączymy z kakao.
Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw masę kakaową, a później jasną. Wyrównujemy wierzch i pieczemy 35-45 minut w 180ºC.
Do rondelka wsypujemy 125 g cukru, wlewamy 5 łyżek wody i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować na złoty kolor. Dodajemy 50 ml śmietanki i 25 g masła, mieszamy, aż powstanie gładki sos. Polewamy nim sernik i dekorujemy malinami.
Zobacz także: