Reklama

Sernik z malinami

Przepis na sernik z malinami pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".

Składniki

  • 250 g mielonego sera (twarogu)
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła klarowanego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 szczypta soli

Sernik z malinami - przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Następnie ciągle mieszając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ser (stopniowo), a na koniec rozpuszczone masło klarowane.

Do masy serowej dodajemy ubite, sztywne białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (20x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Górę ozdabiamy malinami i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez około 40 minut.

Zobacz inne przepisy Moniki Mrozowskiej:

Reklama

Pizza z ziemniakami i pieczarkami

Chaczapuri

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy