Sernik z malinami
Przepis na sernik z malinami pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zdrowa kuchnia rodzinna".
Składniki
- 250 g mielonego sera (twarogu)
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła klarowanego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
Sernik z malinami - przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Następnie ciągle mieszając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ser (stopniowo), a na koniec rozpuszczone masło klarowane.
Do masy serowej dodajemy ubite, sztywne białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (20x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Górę ozdabiamy malinami i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C (góra/dół) przez około 40 minut.
Zobacz inne przepisy Moniki Mrozowskiej: