Reklama

Sernik z matchą i czekoladą

Matcha, czyli japońska herbata, dzięki swojemu kolorowi i posmakowi jest wyśmienitym dodatkiem do wielu deserów. W wersji sernikowej z czekoladą to będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na spód

  • 100 g rodzynek
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g miodu
  • 100 g wod

Składniki na masę

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 220 g cukru pudru
  • 40 g żelatyny w proszku (10 łyżeczek)
  • 120 ml wody
  • skórka otarta z 2 limonek i sok

Składniki na wierzch

  • 50 g czarnej czekolady
  • 2 garści mrożonych malin
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną, ale nie do wrzenia! Dodajemy zieloną herbatę i miksujemy blenderem, aby uzyskać bezgrudkową masę. Studzimy do temperatury pokojowej. W misie łączymy twaróg, mascarpone, cukier, skórkę i sok limonki i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną (dokładnie mieszamy). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). W garnuszku gotujemy z cukrem owoce i miksujemy na mus. Sernik polewamy musem i posypujemy górę wiórkami z czekolady. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy