Sernik z matchą i czekoladą
Matcha, czyli japońska herbata, dzięki swojemu kolorowi i posmakowi jest wyśmienitym dodatkiem do wielu deserów. W wersji sernikowej z czekoladą to będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną, ale nie do wrzenia! Dodajemy zieloną herbatę i miksujemy blenderem, aby uzyskać bezgrudkową masę. Studzimy do temperatury pokojowej. W misie łączymy twaróg, mascarpone, cukier, skórkę i sok limonki i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną (dokładnie mieszamy). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). W garnuszku gotujemy z cukrem owoce i miksujemy na mus. Sernik polewamy musem i posypujemy górę wiórkami z czekolady. Smacznego!