Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, jedną torebkę cukru wanilinowego, szczyptę soli oraz 1 jajko. Dołożyć 12,5 dag masła i marcepan. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto ponakłuwać je widelcem. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć 5 dag masła z drugim cukrem wanilinowym i 15 dag cukru. Wbić 3 jajka i ucierać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Miksując, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać.
Masę serową przełożyć do tortownicy wylepionej ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: