Sernik z morelami z puszki. Bardzo łatwy w wykonaniu
1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko, pozostaw tak, aż odciekną z zalewy. Dwie połówki moreli odłóż do dekoracji. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Porcjami dokładaj twaróg. Dodaj skórkę cytrynową i 3 łyżki soku z cytryny. Wsyp proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Połówki moreli oprósz mąką. Ułóż je na wierzchu sernika.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 60 minut. Sernik nieco przestudź, potem ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Udekoruj miętą i odłożonymi połówkami moreli.
Poznaj cudowne właściwości liści laurowych