Reklama

Sernik z morelami z puszki. Bardzo łatwy w wykonaniu

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 puszka (425 ml) moreli
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i kasza manna do tortownicy
  • mięta do dekoracji

1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko, pozostaw tak, aż odciekną z zalewy. Dwie połówki moreli odłóż do dekoracji. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Porcjami dokładaj twaróg. Dodaj skórkę cytrynową i 3 łyżki soku z cytryny. Wsyp proszek budyniowy. Dobrze wymieszaj. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Połówki moreli oprósz mąką. Ułóż je na wierzchu sernika.

Reklama

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 60 minut. Sernik nieco przestudź, potem ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Udekoruj miętą i odłożonymi połówkami moreli.

Poznaj cudowne właściwości liści laurowych


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy