Sernik z ziemniakami
Brzmi zaskakująco? Wypróbuj przepis na sernik ziemniaczany, który jest specjałem kuchni lubelskiej.
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 2 żółtka
na masę serową
- 300 g sera białego półtłustego
- 100 g sera śmietankowego
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- laska wanilii lub cukier waniliowy
dodatkowe
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- owoce sezonowe do podania
Przepis pochodzi z 340. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.
Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.
Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).