Sernik ze śliwkami
Idealny do kawy.

Składniki
- 20 dag masła (margaryny)
- skórka starta z 1 cytryny
- 32,5 dag cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 8 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag mąki
- 60 dag żółtych i czerwonych śliw (renklody)
- 60 dag mielonego tłustego twarogu
- 1 op. budyniu waniliowego
- tłuszcz i mąka do tortownicy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z 20 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać kolejno 2 jajka. Dosypać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić do lodówki.
Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie domieszać do masy serowej.
Śliwki umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połowę śliwek ułożyć na spodzie z kruchego ciasta. Przykryć masą serową. Na wierzchu położyć pozostałe śliwki, przecięciem do góry. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: