Przygotowanie:
Masło utrzeć z 20 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać kolejno 2 jajka. Dosypać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić do lodówki.
Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie domieszać do masy serowej.
Śliwki umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połowę śliwek ułożyć na spodzie z kruchego ciasta. Przykryć masą serową. Na wierzchu położyć pozostałe śliwki, przecięciem do góry. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: