Sernik ze śliwkami, zwieńczony migdałową kruszonką

O tej porze roku warto kupić śliwki, ponieważ są słodkie i soczyste. Świetnie nadają się do wypieków.

Różne odmiany śliwek zawierają wiele wartości odżywczych
Różne odmiany śliwek zawierają wiele wartości odżywczych123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto:

  • 200 g ciasteczek oreo
  • 100 g masła
  • 1,6 kg twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g śliwek

na kruszonkę:

  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 100 g posiekanych migdałów
1 godz. 25 min
24 porcje

Sposób przygotowania:

1. Ciastka pokrusz w malakserze lub włóż do torebki foliowej i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Masło stop, wystudź i wymieszaj z okruszkami ciastek. Dno wyłożonej pergaminem blachy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 8 minut. Wystudź. 

2. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki i jogurtu. Na końcu wmieszaj skórkę cytrynową. Masę wylej na ostudzony spód. Śliwki umyj, wypestkuj i gęsto ułóż na masie serowej. Masło, cukier, mąkę oraz 3/4 posiekanych migdałów rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce. 

3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut. Przed podaniem posyp sernik odłożonymi migdałami.   

Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe