Sernik ze śliwkami, zwieńczony migdałową kruszonką
O tej porze roku warto kupić śliwki, ponieważ są słodkie i soczyste. Świetnie nadają się do wypieków.
Sposób przygotowania:
1. Ciastka pokrusz w malakserze lub włóż do torebki foliowej i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Masło stop, wystudź i wymieszaj z okruszkami ciastek. Dno wyłożonej pergaminem blachy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 8 minut. Wystudź.
2. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki i jogurtu. Na końcu wmieszaj skórkę cytrynową. Masę wylej na ostudzony spód. Śliwki umyj, wypestkuj i gęsto ułóż na masie serowej. Masło, cukier, mąkę oraz 3/4 posiekanych migdałów rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce.
3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut. Przed podaniem posyp sernik odłożonymi migdałami.
Zobacz także: