Sernik ze śliwkami, zwieńczony migdałową kruszonką
O tej porze roku warto kupić śliwki, ponieważ są słodkie i soczyste. Świetnie nadają się do wypieków.

Składniki
na ciasto:
- 200 g ciasteczek oreo
- 100 g masła
- 1,6 kg twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200 g śliwek
na kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 100 g posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Ciastka pokrusz w malakserze lub włóż do torebki foliowej i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Masło stop, wystudź i wymieszaj z okruszkami ciastek. Dno wyłożonej pergaminem blachy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 8 minut. Wystudź.
2. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po porcji mąki i jogurtu. Na końcu wmieszaj skórkę cytrynową. Masę wylej na ostudzony spód. Śliwki umyj, wypestkuj i gęsto ułóż na masie serowej. Masło, cukier, mąkę oraz 3/4 posiekanych migdałów rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Posyp nią owoce.
3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze 50-55 minut. Przed podaniem posyp sernik odłożonymi migdałami.
Zobacz także: