Serniki z owocami
Serniki zazwyczaj obfitują w bakalie. Dziś wzbogacamy je owocami.
Wybór dobrego sera
Na sernik warto wybierać ser twarogowy tłusty lub półtłusty. Nie polecamy chudego - często jest kwaśny i na pewno zbyt suchy. Ewentualnie do chudego twarogu możemy dodać niewielką ilość masła lub tłustej śmietany. Ser obowiązkowo należy zemleć w maszynce do mięsa. Dwu- lub trzykrotnie.
Idealna masa serowa
Masy serowej nie należy zbyt długo ucierać. Im więcej bowiem dostanie się do niej powietrza, tym ciasto bardziej wyrośnie podczas pieczenia, ale potem gwałtownie opadnie i popęka.
Ozdobne wiórki
Wierzch sernika zamiast polewą można udekorować wiórkami czekoladowymi. Połamaną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cienką warstwę czekolady wylewamy na talerz (schłodzony w lodówce!). Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie, długim nożem zeskrobujemy ją, prowadząc nóż od siebie - czekolada będzie zwijać się w wiórki.
Z owocami dla efektu
Oto sposób na wykwintny sernik: na kruchy spód wykładamy masę serową. Układamy owoce z puszki (plastry ananasa, cząstki brzoskwini) i przykrywamy je białą, bezową pierzynką. Zwieńczeniem dzieła będzie kruszonka z dodatkiem kakao.
Składniki na 12 porcji: 10 gruszek, sok i skórka z cytryny, 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 8 jajek, 9 łyżek mąki pszennej, 9 łyżek mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 10 dag śmietany kremówki, 1 kg twarogu, 1,5 op. budyniu waniliowego, 10 dag rodzynek, 8 łyżek konfitury morelowej
1. Masło utrzeć z 6 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Wbić 4 jajka. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Ciasto wyłożyć na blachę.
2. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Twaróg zemleć. Żółtka z pozostałych jajek utrzeć z twarogiem, resztą cukru, śmietaną. Połączyć ze skórką otartą z cytryny, budyniem w proszku oraz rodzynkami. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rozsmarować na cieście w blasze, ułożyć część gruszek. Piec 50 minut w temperaturze 200°C. Podgrzać konfiturę, rozsmarować ją na cieście. Wierzch udekorować gruszkami i ewentualnie rozetkami bitej śmietany.
Składniki na 14 porcji
Ciasto: 1 szklanka mąki, 10 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 żółtko, 1 łyżka kakao, sól
Masa: 4 jajka, 1 kg tłustego twarogu, 6 łyżek cukru, 2 łyżki masła, sok i skórka z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 limonka, listki mięty, 1 galaretka cytrynowa
1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i cukier. Posiekać nożem. Dodać kakao, żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je, wyłożyć nim dół i boki standardowej tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.
2. Żółtka jaj utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Połączyć z trzykrotnie zmielonym twarogiem, masłem oraz skórką otartą z cytryny. Dodać mąkę oraz białka ubite na pianę. Masę wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki limonki (wcześniej sparzyć skórkę). Zalać galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na 12 porcji: 25 dag masła, 2 jajka, 20 dag cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kg tłustego twarogu 3-krotnie zmielonego, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag suszonych moreli, 5 dag skórki pomarańczowej, pół opakowania biszkoptów, owoce z puszki, np. morele, mandarynki w słodkiej zalewie, 1 galaretka pomarańczowa
1. Masło stopić w garnku. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i twarogiem. Przełożyć do garnka ze stopionym masłem. Stale mieszając, gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać posiekane bakalie, przemieszać.
2. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami (najlepsze będą okrągłe). Zalać jeszcze ciepłą masą serową. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
3. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu. Owoce z puszki osączyć z zalewy. Gęsto porozkładać na wierzchu schłodzonego sernika. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Życie na gorąco 18/2011