Serowa zupa piwna

Serowa zupa piwna
Serowa zupa piwnamateriały prasowe

Składniki

  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek lub wegańskiej margaryny
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku (21/2 łyżki lub 15 g)
  • 1/2 pokrojonej w kostkę białej lub żółtej cebuli (55 g)
  • 455 g ziemniaków Yukon Gold (lub innych żółtych), pokrojonych na małe kawałki
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki (25 g) mąki uniwersalnej*
  • 1 filiżanka (240 ml) jasnego piwa + odrobina do wzmocnienia piwnego smaku zupy*
  • 1 filiżanka (240 ml) niesłodzonego mleka migdałowego lub domowego mleka migdałowego
  • 2 filiżanki (480 ml) bulionu warzywnego
  • 1/4 filiżanki + 1 łyżka (15 g) drożdży odżywczych + odrobina do smaku
  • 1 łyżka (15 ml) syropu klonowego (ewentualnie ekologicznego cukru trzcinowego lub cukru kokosowego)
Okładka książki "Minimalist baker"
Okładka książki "Minimalist baker"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?