Serowe kąski oraz dip z bobu
Szybka i smaczna przekąska i ciekawy sposób podania bobu. W sam raz na wiosenny piknik albo gdy najdzie was ochota na „coś małego".
Przygotowanie:
Gotuj bób w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsącz i obierz z łusek. Do obranego bobu dodaj pozostałe składniki i używając blendera doprowadź do konsystencji dipu.
Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże i znowu wymieszaj. Dodaj wodę i oliwę. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste (można użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego).
Ciasto rozwałkuj w duży prostokąt, musi być cienki. Potnij na 1 cm paski i roluj je między palcami do uzyskania "paluszka". Każdy z nich zwiń i układaj na blasze do pieczenia. Pozostaw tak przygotowane ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut, żeby urosło.
Posyp serem i solą, a następnie piecz w 200°C przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 5 minut do kruchości. Gotowe!
Propozycje wiosennych potraw prosto z Wielkiej Brytanii wniosą na nasze stoły powiew nowości połączonej z dobrą, europejską kulinarną tradycją. Oglądaj program "Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie" w kwietniu w weekendy o 14:00 na antenie Polsat Food Network.
Zobacz także: