Serowe knedle z powidłami
Z twarogu możesz wyczarować nie tylko sernik!
Składniki
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- powidła śliwkowe
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 40 g cukru
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- 30 g masła
- 30 g bułki tartej
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, jajko, mąkę oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Laskę wanilii przekrój na pół i wydrąż ziarenka. Do żółtek wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj laskę wanilii i ziarenka. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wyjmij laskę wanilii a gorący płyn wlej do żółtek, wymieszaj. Masę przelej do rondelka. Gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
3. Ciasto podziel na 10-12 części. Każdą rozpłaszcz na dłoni na placuszek i włóż 1 łyżeczkę powideł. Zlep formując kulki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, partiami wrzucaj knedle. Gotuj ok. 8 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Na rozgrzanym maśle zrumień bułkę tartą. Knedle polej zrumienioną bułką i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z sosem waniliowym.
Zobacz także: