Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C (z włączonym termoobiegiem). Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z mąką, skrobią oraz Mix’Gom. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ponownie stawiamy garnek na wolnym ogniu i podgrzewamy 5 minut, nieustannie mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia).
Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę.
Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika, żeby uwolnić wilgoć (ptysie muszą być rumiane i zbite). Zostawiamy do wystygnięcia na kratce.
Przepis pochodzi z książki ""Moja kuchnia bez glutenu".
Zobacz także: