Serowe pyszności
Kto ich nie lubi? Serniki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i można je upiec na tysiące sposobów. Dlatego na świątecznym stole, tak samo szybko, jak się pojawią, znikają z talerzyka...
Składniki: 1,5 szklanki mąki, żółtko, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru.
Masa makowa: 500 g maku, białko z 1 jajka, 2 jajka, szklanka cukru pudru l aromat waniliowy, 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru pudru.
Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i włóż w folii do lodówki na 25 minut. Ciasto rozwałkuj, piecz w formie wyłożonej papierem 15 min w 200 st. C. Mak sparz, osącz i zmiel dwa razy w maszynce. Utrzyj mak z cukrem i żółtkami, dodaj aromat i bułkę tartą. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Wyłóż na ciasto.
Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce sera. Delikatnie wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180 st. C.
Składniki: 100 g pierniczków rumowych, 100 g herbatników, 100 g masła, 1 kg twarogu (w kostce), 250 g drobnego cukru, ok. 80 ml soku pomarańczowego, 5 jajek, 2 torebki budyniu waniliowego, 2 mniejsze pomarańcze, 100 g marmolady morelowej, cukier puder do posypani, listki mięty do dekoracji
Przygotowanie: Pierniczki rozkrusz na drobne kawałki. Herbatniki roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp wszystko do misy i zalej schłodzonym, roztopionym masłem (80 g). Ugnieć masę i uformuj z niej korpus w tortownicy wysmarowanej masłem. Wstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Twaróg wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Wlej mieszankę do formy na korpus. Piecz w piekarniku w 160 st. C przez około 60 minut. Pomarańcze obierz i dokładnie zdejmij z nich białą błonkę na powierzchni. Pokrój je w poprzek w plastry. Rozgrzej marmoladę. Schłodzony sernik posmaruj marmoladą morelową i udekoruj plastrami pomarańczy tak, aby na obwodzie została krawędź o szerokości około 2 cm. Posyp cukrem pudrem.
Składniki: 1,5 kg jabłek, 200 g masła, 300 g cukru, 4 łyżki soku cytrynowego, 200 g mąki, sól, 250 g śmietany (30 proc.), 250 g twarogu, 3 jajka, torebka budyniu waniliowego, skórka z cytryny, 45 g płatków migdałowych, łyżka cukru pudru, tłuszcz do tortownicy.
Przygotowanie: Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku stop 30 g masła. Dodaj 50 g cukru i sok cytrynowy. Włóż jabłka i duś 10 min. Odstaw do wystudzenia. Stop 150 g masła. Mąkę wymieszaj w miseczce z 100 g cukru i szczyptą soli. Wlej stopione masło. Zagnieć ciasto i schłódź w lodówce. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem.
Twaróg zmiel i wymieszaj ze śmietaną, 150 g cukru oraz jajkami. Dodaj budyń i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj. Jabłka odcedź, ułóż na cieście. Przykryj masą serową. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 175 st. C 30 minut. Posyp 3 łyżkami cukru i ułóż pokrojone w kosteczki masło. Zwiększ temp. do 200 st. C i piecz 20 min. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Składniki: 130 g masła, 200 g biszkoptów, 125 g migdałowych kruchych ciasteczek (amarettini), 1 kg chudego twarogu, 600 g tłustego twarogu, 350 g cukru, torebka cukru waniliowego, 2 torebki budyniu waniliowego, 5 jajek l 200 g migdałów bez skórki, 125 g śmietany kremówki, tłuszcz do formy
Przygotowanie: Stop 125 g masła, odstaw do wystudzenia. Pokrusz w malakserze biszkopty oraz 75 g ciastek migdałowych. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód blachy posmarowanej tłuszczem. Obydwa rodzaje twarogu zmiel i wymieszaj w misce. Dodaj 200 g cukru, cukier waniliowy i budyń w proszku. Wbij jaja i wymieszaj.
Masę serową rozsmaruj na spodzie z ciasteczek. Sernik piecz 45 min w 175 st. C. Migdały posiekaj. Na patelnię wsyp 150 g cukru i stop na jasny karmel. Dodaj śmietanę i 2 łyżki masła. Odłóż 2 łyżki masy karmelowej, resztę wymieszaj z migdałami i nałóż na sernik. Wierzch polej kroplami gorącej masy karmelowej.
30 przepisów na pyszne serniki!