1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Do garnka wlej ¾ szklanki wody, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, włóż jabłka, gotuj ok. 3 minuty. Następnie odcedź i schłodź.
2. Do przesianej mąki dodaj ser, masło lub margarynę oraz cukier puder. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski i włóż do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, następnie szklanką wytnij z niego kółka. Na środku rozłóż cząstki jabłek i oprósz je cynamonem. Delikatnie zlep brzegi, ale nie za mocno, by podczas pieczenia ciasteczka lekko się otworzyły. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przełóż na talerz lub półmisek i posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 180 kilokalorii