Reklama

Serowy deser

Idealny na weekendowy podwieczorek! Połączenie owoców i śmietanki rozpłynie się w ustach.

Składniki

  • 400 g truskawek
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka śmietanki kremówki
  • cukier waniliowy
  • 4 kolorowe mini bezy
  • pół cytryny

Sposób przygotowania:

1. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki, przekładamy do rondla. Dodajemy 5 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy i dusimy na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, żeby konfitura zgęstniała. Odstawiamy do ostygnięcia. Szklane pucharki opłukujemy zimną wodą. 

2. Z połówki cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pod koniec 2 łyżeczki cukru pudru. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, skórkę i sok z cytryny miksujemy, by powstał gładki krem, którym do połowy wypełniamy szklane pucharki. Na krem wykładamy warstwę truskawkowych konfitur, a na niej umieszczamy pozostały krem. Wierzch dekorujemy kolorowymi bezami. Pucharki wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby deser dobrze się schłodził. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy