Sezon grillowy: Co nietypowego można wrzucić na ruszt?
Mówiąc o grillu zwykle mamy na myśli kiełbaski, karczek czy kaszankę. Dzisiaj chciałabym was jednak przekonać też do tych potraw, które są nieco bardziej oryginalne, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Będą to pozycje zarówno na słono, ale też na słodko.
W tym roku pogoda nas nie rozpieszcza. Do tej pory słonecznych i ciepłych dni mieliśmy jak “na lekarstwo". Nie było więc zbyt wielu okazji do grillowania. Nawet tradycyjna majówka nie dała nam szansy na przyrządzenie czegoś na świeżym powietrzu. Ci, którzy wcześniej zrobili zakupy musieli wykorzystać piekarnik. Mam nadzieję, że teraz będzie inaczej! Jeśli należycie jednak do tych odważnych, to możecie rozpalić grilla mimo chłodu na zewnątrz.
Od czego warto zacząć? Polecam wam wątróbkę z rusztu. To jednak potrawa dla tych, którzy bardzo lubią mięso. Poniżej przepis na wątróbkę wraz z marynowaną cebulą.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.
Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku). Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku (kratka jest niebywale przydatna do tej potrawy, jak też do pieczenia małych kiełbasek - na raz można przewrócić na drugą stronę cały tuzin).
Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda. Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulę.
Kolejna propozycja to również opcja dla tych, którzy jedzą mięso. Zachęcam do przygotowania kaszanki z warzywnymi dodatkami. Nawet ci, którzy lubią i dobrze znają smak kaszanki, będą zaskoczeni. Oczywiście pozytywnie!
Przygotowanie:
Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Dolać trochę zalewy z czosnku.
Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez około 20 minut.
A może jeszcze inny eksperyment z kaszanką? Poniżej przepis na tą, którą uwielbiają niektórzy członkowie mojej rodziny. Przed wami kaszanka... w jabłku!
Przygotowanie:
Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec na grillu lub w piekarniku. Pod koniec grillowania nakryć pokrywą lub dużą metalową miską.
No dobrze, ale co z tymi, którzy mięsa nie jedzą? Warto zdawać sobie sprawę, że na grilla można "wrzucić" praktycznie wszystko! Ryby, warzywa, owoce, a nawet panierowane sery.
Jak jednak wspomniałam na początku, chcę skupić się na oryginalnych pozycjach. Smaczną przekąską albo dodatkiem będzie kapusta. Potrzebna nam będzie młoda kapusta, ponieważ tę starą trudno ugrillować.
Jak wygląda jej przygotowanie? Kapustę wkładamy na rozgrzany ruszt, grillujemy przez minimum godzinę przy zamkniętej pokrywie. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy na ćwiartki, podajemy z sosem jogurtowym. Może być to jogurt z dodatkiem soku z cytryny i mięty lub sos jogurtowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W obu przypadkach trzeba sosy doprawić solą i pieprzem.
Inną propozycją są szaszłyki warzywne lub warzywno-serowe. Na patyczki na przemian nabijamy pokrojone w grubą kostkę warzywa takie jak: kolorowe papryki i cukinię, jak również dajemy pomidorki koktajlowe, szalotki i oliwki. Jeśli mamy ochotę to między warzywami może pojawić się twardy ser, taki jaki lubicie. Ja polecam oscypka lub halloumi. Może to być ser wegański albo tofu.
Lubicie owoce? Z powodzeniem możecie wrzucić je na ruszt. Jeśli nie wiecie, jakie wybrać, to na początek zróbcie szaszłyki owocowe z poniższego przepisu.
Przygotowanie:
Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.
Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając. Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można skropić szaszłyki tuż przed podaniem - już na talerzykach.
Na koniec chyba najprostszy przepis na deser z grilla. Wystarczy zaopatrzyć się w banany i śmietanę kremówkę. Śmietanę należy ubić z taką ilością cukru, jaka nam odpowiada. Można też go nie dodawać. Banany pojedynczo położyć na ruszcie i piec z obu stron aż skórka sczernieje - a będzie to szybko. Zdjęte z ruszty przeciąć wzdłuż i tak utworzoną "kieszeń" wypełnić bitą śmietaną. Zajadać łyżeczką.
Czytaj więcej:
Sos holenderski
Karkówka z boczkiem. Smarowidło idealne
Jedenaste: Nie wyrzucaj jedzenia
Wędzone udka kurczaka
Ewa z "Gogglebox" odsłania ciało w prześwitującym stroju. Ta stylizacja wiele odsłania! [FOTO]
Zobacz także: