Reklama

Sezon na… botwinkę!

Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 40% Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne*. Idealnie jest, gdy potrawa świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się ją z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin, a równocześnie jest bardzo „na czasie”! Proponujemy wykorzystanie zarówno liści, jak i małych buraczków, które dodadzą naszym potrawom jeszcze więcej niepowtarzalnego koloru.

Reklama

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie posiłki, a idealnie w taką pogodę sprawdzi się zupa! Dobrze przyrządzona będzie pyszna, a przy tym wspaniale orzeźwi podczas wakacyjnych upałów. Przygotowanie takiej zupy zajmie dosłownie „chwilę”. Umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy Chłodnik buraczkowy WINIARY, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Warto wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Dodajemy do niego połówki przepiórczych jaj i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Taka zupa to świetny sposób na syty i szybki posiłek w ciągu dnia!

Botwinka świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do głównego dania. Spróbujmy poeksperymentować i zaserwujmy naszym bliskim hamburgery w wersji letniej. Przygotujmy domownikom wyjątkową ucztę, wykorzystując filety z łososia oraz duże ilości warzyw. Rybę mielimy i wyrabiamy z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody Bulionem Warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco, sól). Skrapiamy łososia sokiem z cytryny i wyrabiamy z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni bądź grillu. Następnie przekrojoną bułkę podgrzewamy w opiekaczu do zarumienienia. Smarujemy połówkę musztardą, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY, układamy liść sałaty, na to kotlet z łososia oraz warzywa: pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki, lekko posmarowaną ketchupem, majonezem i musztardą i… gotowe! Hamburger z łososiem i botwinką to znakomity pomysł na odkrywanie nowych smaków na obiad w letnie dni!

Kiedy na zewnątrz jest ciepło, częściej jemy też na świeżym powietrzu*. Niezależnie, czy spożywamy posiłek na działce, w ogrodzie, czy w parku, wolimy nie tracić czasu na przyrządzanie potraw, aby cieszyć się każdą chwilą na słońcu. W takiej sytuacji idealna będzie sałatka, którą można szybko przygotować, a później jeść na zimno! Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA... Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony. Następnie filety kroimy w plastry, dodajemy kawałki rzodkiewki, ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka dodajemy do jogurtu, mieszamy z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a na koniec polewamy doprawionym jogurtem. I gotowe!

Więcej inspiracji na oryginalne posiłki z dodatkiem świeżych warzyw można znaleźć na stronie www.winiary.pl .

* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy