Reklama

Sezon na kalafiora

Tanie, smaczne i efektowne - dania z kalafiora nie tylko dla wegetarian.

Turyńska zapiekanka kalafiorowa

Składniki na 4 porcje: 750 g ziemniaków, sól, kalafior, 400 ml mleka, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, 1 łyżka oleju, 400 g metki, 2 łyżki mąki, łyżeczka bulionu, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, tłuszcz do formy.

Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonej wodzie 20 minut, odparować. Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Do ziemniaków wlać 200 ml mleka, dodać masło i ubić na puree. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Włożyć do natłuszczonej formy, wyrównać. Na ziemniakach ułożyć kalafiora.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć metkę, oprószyć mąką i cały czas mieszając wlać 200 ml mleka i 200 ml wody. Zagotować wsypać bulion (instant) wymieszać i gotować 5 minut. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Sos wlać do zapiekanki.
Wszystko wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 15 minut.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal

Reklama

Faszerowana głowa kalafiorowa

Składniki na 4 porcje: 1 duży jędrny kalafior, 30 dag mięsa mielonego, 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 30 dag pomidorków koktajlowych, biała cebula,większa marchewka, sól, pieprz, mielona papryka, vegeta lub jarzynka, szklanka bulionu, majeranek, olej do smażenia

Marchewkę obierz, zetrzyj, cebulę posiekaj.Na oleju podduś marchewkę z cebulą, dopraw vegetą, dodaj mięso mielone i podsmaż. Przestudź.
Z kalafiora usuń kilka środkowych różyczek. Włóż kalafior na około 10 minut do osolonego wrzątku. Odcedź, dobrze osącz.

Masę mięsną wymieszaj z jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem, papryką, vegetą i majerankiem. Napełnij nią wycięty w kalafiorze otwór. W formie żaroodpornej ułóż pomidorki. Na nich umieść przygotowany kalafior. Podlej bulionem.

Całość wstaw do piekarnika 200 st. C. Zapiekaj około 20 minut.

Zapiekanka warzywna

Składniki na 8 porcji: 1 brokuł, 1/2 kalafiora, 1/2 opakowania mrożonej marchewki 'baby', 0,5 litra mleka, 2 łyżki tartego sera, 3 żółtka jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło i bułka tarta do form.

Przygotowanie: Brokuł, kalafiory podzielić na różyczki, zblanszować oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć. Marchewki rozmrozić. Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła mąki, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać tarty ser i żółtka,wymieszać. Sos położyć z warzywami i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 30 min.

Czas przygotowania 1 h 20 min.







Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kalafior | przepisy | gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy