Skandynawska sałatka ziemniaczana
Doskonałe połączenie smaków, ale też świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków np. z poprzedniego dnia.
Składniki
- 700 g ziemniaków sałatkowych
- 400 g filetów śledziowych marynowanych
- 2 jabłka
- Opakowanie rukoli
- Czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki musztardy dijon
- Sól , pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu pokroić w plastry. Jabłka i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Śledzie pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Składniki umieścić w misce, dodać rukolę. Ocet, oliwę i musztardę wymieszać i doprawić do smaku. Polać sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby "przeszła".