Skrzydełka z kurczaka w panierce
Masz ochotę na chrupiącą przekąskę? Polecamy prosty przepis na smakowite skrzydełka w aromatycznej panierce.

Składniki
- 450 g skrzydełek lub podudzi z kurczaka bez kości
- 500 ml maślanki
- 600 ml oleju
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kminu
- pół pęczka natki pietruszki
- pęczek rukwi wodnej
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- 200 g jogurtu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:Kurczaka wkładamy do miski, zalewamy maślanką i odstawiamy na 12 h do lodówki. Do miski przesypujemy mąkę, oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Podudzia prosto z maślanki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. ok. 170°C przez ok. 7 min. Do pełnego zrumienienia. Do miski przekładamy jogurt, posiekaną natkę pietruszki z rukwią wodną startą skórką z cytryny i sokiem z ½ cytryny. Dokładnie mieszamy o doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!