Śląskie rolady wołowe
Śląskie rolady mogą być się różnić nadzieniem – każda gospodyni ma ulubiony przepis. Niektóre panie domu dodają kiszone lub konserwowe ogórki, inne kiełbasę czy grzyby...
Składniki na 6 porcji: 80 dag wołowiny, 6 plastrów boczku wędzonego, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 1 szklanka bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy.
Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Zeszklić na patelni na łyżce oleju, dodać starte warzywa. Przesmażyć, wlać gorący bulion i dusić na małym ogniu. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem.
Mięso opłukać, wykroić 6 kotletów, rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Przykryć plastrami boczku. Natkę opłukać, posiekać, posypać nią mięso. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, ułożyć na brzegu plastrów mięsa. Zawinąć rolady, związać nicią.
Rolady obsmażyć na łyżce oleju na silnym ogniu, zdjąć z patelni, przełożyć do sosu. Włożyć do sosu listek laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, ewentualnie doprawić do smaku. Usunąć nić. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.