Śledź pieczony z cytryną i masłem
Śledź w oleju, a może w occie? Nie tylko! Przyrządź go na wiele innych, znakomitych sposobów.
Sposób przygotowania:
1. Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki.
2. Śledzie dokładnie opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami. W środku oprószyć solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć na noc do lodówki.
3. Miękkie masło rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, zwinąć w rulon, schłodzić. Przed pieczeniem pokroić na plastry. Do środka śledzi włożyć plasterki cytryny i masła ziołowego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30 minut w temp. 180°C do zrumienienia.
Zobacz także: