Reklama

Śledź pieczony z cytryną i masłem

Śledź w oleju, a może w occie? Nie tylko! Przyrządź go na wiele innych, znakomitych sposobów.

Składniki

  • 4 świeże wypatroszone tuszki śledzia lub filety
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki. 

2. Śledzie dokładnie opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami. W środku oprószyć solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć na noc do lodówki. 

3. Miękkie masło rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, zwinąć w rulon, schłodzić. Przed pieczeniem pokroić na plastry. Do środka śledzi włożyć plasterki cytryny i masła ziołowego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30 minut w temp. 180°C do zrumienienia. 

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy