Śledź pieczony z cytryną i masłem

Śledź w oleju, a może w occie? Nie tylko! Przyrządź go na wiele innych, znakomitych sposobów.

Do tego przepisu należy wybierać jak największe śledzie. Pilnuj, żeby się ładnie przypiekły, ale nie spaliły
Do tego przepisu należy wybierać jak największe śledzie. Pilnuj, żeby się ładnie przypiekły, ale nie spaliły 123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 świeże wypatroszone tuszki śledzia lub filety
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki.

2. Śledzie dokładnie opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami. W środku oprószyć solą i pieprzem, z wierzchu natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć na noc do lodówki.

3. Miękkie masło rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, zwinąć w rulon, schłodzić. Przed pieczeniem pokroić na plastry. Do środka śledzi włożyć plasterki cytryny i masła ziołowego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30 minut w temp. 180°C do zrumienienia.

Zobacz także:

Ryba faszerowanaStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas