Śledź piernikowy z rodzynkami
Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.

Składniki
- 500 g śledzia a la matias
- 3 pierniczki
- 2 cebule cukrowe
- 150 g dużych rodzynek
- 10 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprz mielony biały
- 5 ziaren kardamonu
- 10 kuleczek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić.