Reklama

Śledź piernikowy z rodzynkami

Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.

Składniki

  • 500 g śledzia a la matias
  • 3 pierniczki
  • 2 cebule cukrowe
  • 150 g dużych rodzynek
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprz mielony biały
  • 5 ziaren kardamonu
  • 10 kuleczek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić.

Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy