Śledź z pestkami dyni
Przepis na 2 porcje.
Składniki
- 4 filety ze śledzia z wody około 400 g lub w wersji wege boczniaki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju lnianego
na marynatę:
- ½ szklanki octu winnego+1 szklanka wody+2 liście laurowe+2 ziela angielskie - zagotuj i wystudź
Przygotowanie:
Śledzia wymocz, żeby nie był słony, odsącz/boczniaka posól. Pokrój na kawałki, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, włóż do marynaty na noc. Odsącz. Pestki upraż, wymieszaj ze śledziem i cebulą odsączonymi z marynaty, polej 1 łyżką oleju lnianego i wymieszaj. Podawaj z 2 kromkami chleba razowego upieczonego na grzanki lub z tostera.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności"