Śledzie po kaszubsku
Śledzie w całości należy wypatroszyć przed moczeniem. Wodę warto zastąpić maślanką: staną się kruche. Dobre są też moczone w wodzie gazowanej z cytryną!
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę. Przygotować marynatę: do garnka wlać 2 szklanki wody i wszystkie składniki na marynatę. Gotować ok. 10 minut, ostudzić. Zimną marynatą zalać filety. Wstawić do lodówki na 36 godzin.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić, by napęczniały. Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, zeszklić. Dodać jabłka, obrane i pokrojone w cienkie półplasterki. Oprószyć papryką, dodać rodzynki, ostudzić.
3. Ketchup i olej dokładnie wymieszać, wlać do ostudzonej cebuli z rodzynkami, wymieszać. Śledzie osączyć z marynaty. Płaty pokroić na nieduże kawałki. Rozłożyć na półmisku. Wokół śledzi ułożyć cebulę z rodzynkami i sosem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Zobacz także: