Śledzik na ostatki
Na karnawałowe ostatki zgodnie z tradycją podaj śledzika. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów, a przygotowanie tych wspaniałych potraw nie jest zbyt trudne.
Tylko niewielka część złowionych śledzi trafia do nas w postaci surowej (tzw. śledź zielony). Większość jest solona już na kutrach. Najczęściej na 100 kg ryb zużywa się 25- 30 kg soli. I właśnie pozbycie się jej jest dla nas największym wyzwaniem.
Kucharze radzą najpierw moczyć śledzie w wodzie przez kilka godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), a następnie umyć je i włożyć jeszcze na 1-2 godz. do mleka. Oryginalnego smaku nada śledziom moczenie w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi (np. z 1-2 listkami laurowymi, ziarenkami jałowca oraz ziela angielskiego). Smakosze po umyciu i odfiletowaniu śledzi pozostawiają je na godzinę w piwie.
Przygotowanie: Śledzie wyjmij z oleju, pozostaw na kilka minut na sitku, aby odciekły. Pokrój na nieduże paski. Śliwki umyj i osusz. Gdyby miały pestki, usuń je. Śliwki pokrój na ćwiartki. Cytrynę porządnie wyszoruj, sparz i razem ze skórką potnij w cienkie plastry, a następnie każdy plaster w ósemki. Z chleba przygotuj tosty i każdą kromkę pokrój na cztery części. Ćwiartki śliwek ciasno owijaj paskiem śledzia. Wykałaczką przytwierdzaj do kawałków tostów. Na górę wbij ósemki cytryn. Możesz ozdobić listkami pietruszki.
Przygotowanie: Śledzie pokrój w małą kostkę. Buraczki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami (lub pokrój w kostkę). Odciśnij sok, ale go nie wylewaj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, natychmiast skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), przypraw pieprzem ziołowym. Przygotuj sos: śmietankę ubij na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 wymieszaj z sokiem z buraczków (powstanie różowy sos), a resztę z majonezem. Spód salaterki wyłóż przezroczystą folią. Rozsmaruj warstwę białego sosu. Na nim ułóż warstwę posiekanego szczypiorku. Ułóż jabłka, ponownie posmaruj białym sosem. Układaj warstwami śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki, a następnie wyjmij z formy, zdejmij folię i przełóż na półmisek. Wierzch sałatki i półmisek udekoruj różowym sosem. Możesz podawać z plasterkiem cytryny. Składniki na 8 porcji: 60 dag solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, pomarańcza, spora cebula, duże winne jabłko, duży kiszony ogórek, 3-4 łyżki gęstego majonezu, łyżka soku z cytryny, do smaku: cukier, pieprz, sól.
Przygotowanie: Filety zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny. Wyjmij, osusz i pokrój wzdłuż na paski. Przygotuj sałatkę: obierz pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę. Pokrój w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały). Majonez wymieszaj z resztą soku z cytryny i przypraw. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami. Wymieszaj. Paski śledzi zwiń w rożek, zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełniaj przygotowaną sałatką owocowo- warzywną. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.
Śledzie nadziewane pietruszką