Ślimaczki drożdżowe
Cynamon to pachnąca przyprawa korzenna, która poprawia odporność i chroni przed przeziębieniem. Dodaj ją do ciasta i ciesz się smakiem oraz dobrym zdrowiem.

Składniki
na ciasto
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 80 g drobnego cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
na farsz
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek brązowego cukru
- opakowanie cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokrusz, zalej lekko podgrzanym mlekiem. Dodaj po szczypcie mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Dolej roztopione, ostudzone masło, po czym całość dokładnie zagnieć i odłóż na 20 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj roztopionym chłodnym masłem. Wierzch posyp obficie cynamonem wymieszanym z cukrem.
4. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w plasterki. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut.
5. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz ok. 20 minut.
Zobacz także: