Ślimaczki drożdżowe

Cynamon to pachnąca przyprawa korzenna, która poprawia odporność i chroni przed przeziębieniem. Dodaj ją do ciasta i ciesz się smakiem oraz dobrym zdrowiem.

Pyszne ślimaczki drożdżowe idealnie komponują się z poranną kawą
Pyszne ślimaczki drożdżowe idealnie komponują się z poranną kawą123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

na farsz

  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • opakowanie cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokrusz, zalej lekko podgrzanym mlekiem. Dodaj po szczypcie mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Dolej roztopione, ostudzone masło, po czym całość dokładnie zagnieć i odłóż na 20 minut.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj roztopionym chłodnym masłem. Wierzch posyp obficie cynamonem wymieszanym z cukrem.

4. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w plasterki. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut.

5. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz ok. 20 minut.

Zobacz także:

Czekoladowa babka drożdżowaStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?