Śliwkowiec z cynamonowym ciastem

Składniki
- 3 szklanki
- mąki pszennej
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek (mogą być też mrożone tylko z twardym miąższem)
- 1/3 szklanki bułki tartej
Formę (24 x 36 cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki rozmroź i dobrze osusz na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieć. Następnie podziel je na 2 części i włóż na godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie jedną częścią wyłóż spód formy i ugnieć palcami na równy placek. Ponakłuwaj widelcem. Podsyp bułką tartą i wyłóż śliwki. Na wierzch zetrzyj na tarce z dużymi oczkami odłożone ciasto z lodówki.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temp. 180ºC na złoty kolor. Następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp np. cukrem pudrem.
Zobacz także: