Reklama

Słodka Grecja

Te pyszne wypieki rodem z Grecji są banalnie proste w przygotowaniu.

Babka grecka

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, 4 jajka, 3/4 kostki masła, 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 10 dag białej czekolady, 2-3 łyżki pokruszonych migdałów, tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj mikserem (lub ręcznie w makutrze) na puch - łatwiej i szybciej to zrobisz, gdy masło nie będzie zbyt twarde. Nie wyjmuj go jednak z lodówki wcześniej niż 20 min.

2. Do osobnego naczynia przełóż żółtka i szklankę cukru. Ukręć z tych składników kogel-mogel.

Reklama

3. Białka ubij na sztywną pianę. Zrobisz to bez trudu, jeśli białka będą dobrze schłodzone. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru.

4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez gęste sito. Masło utrzyj z koglem-moglem, a następnie na przemian dodawaj partiami pianę z białek i przesianą mąkę. Na koniec dodaj aromat waniliowy i jeszcze chwilę ucieraj.

5. Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie. Po 5 min przełóż je na tacę, posyp startą lub drobno pokruszoną czekoladą oraz rozdrobnionymi migdałami. 20 min później przykryj babkę pokrywką do tortów lub miską i odstaw na kilka godzin.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 75 minut

Porcja: 345 kalorii

Jogu - sernik grecki

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 10 dag cukru (ok. 1/2 szklanki), 40 dag jogurtu greckiego, 3 łyżeczki mąki pszennej, 1 cytryna, gotowy lukier do polania lub cukier puder, gorąca woda i aromat pomarańczowy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Następnie umyj jajka, oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, a do żółtek dodaj cukier. Ucieraj składniki mikserem aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa będzie bardzo jasna.

2. Mąkę przesiej do naczynia z jogurtem, wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Na koniec połącz obydwie masy: żółtkową z jogurtową.

3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Sztywną pianę dodawaj porcjami do masy. Mieszaj delikatnie składniki drewnianą łyżką. Gdy się połączą, dodaj kolejną porcję piany. Trzeba to robić delikatnie, ale szybko - piana w mig podchodzi wodą.

4. Masę na ciasto wlej do małej okrągłej formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz około godziny, aż zauważysz, że góra ciasta jest ładnie zrumieniona.

5. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż przestygnie. Zupełnie już przestudzone polej lukrem - przygotuj go według przepisu na opakowaniu lub przyrządź samodzielnie z cukru pudru, odrobiny gorącej wody i paru kropli aromatu pomarańczowego.

Przygotowanie: 70 minut

Porcja: 410 kalorii

Ciasto orzechowe Karythopita

Składniki na 16 porcji: 1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich, 1 szklanka bułki tartej, 15 dag cukru, 1/2 szklanki stopionego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta roztartych goździków, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka otarta z pomarańczy, 4 jajka

Na syrop: sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka brandy, 4 łyżki wody, cząstki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wsyp do miski zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia, cukier, goździki i cynamon. Zanim zetrzesz skórkę z pomarańczy, koniecznie sparz owoc wrzątkiem, odczekaj chwilę, a gdy ostygnie - wytrzyj go do sucha i zetrzyj na tarce.

2. Skórkę otartą z pomarańczy dodaj do miski z orzechami, wlej do niej również wcześniej stopione i ostudzone masło. Wymieszaj. Następnie wbij całe jajka i ponownie wymieszaj.

3. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki. Piecz 45 min w piekarniku w temperaturze 180° C.

4. Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj syrop. Do rondelka wlej sok z pomarańczy, wodę, wsyp cukier, dodaj łyżkę brandy. Mieszając, doprowadź powoli do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Ostudź.

5. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj patyczkiem i polej syropem. Ciasto ma być nim dobrze nasączone. Gdy wystygnie, udekoruj cząstkami pomarańczy.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 380 kalorii

Ciasteczka Kurabiedes

Składniki na 20-30 sztuk: 50 dag mąki, 30 dag masła, 10 dag cukru, 20 dag posiekanych migdałów, 2 żółtka, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki koniaku, 20 dag cukru pudru, kilka kropli aromatu migdałowego lub arakowego, a najlepiej woda różana do skropienia gotowych już ciasteczek, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Masło przełóż do wysokiego naczynia i ucieraj mikserem tak długo, aż stanie się zupełnie białe.

2. Jajka umyj, rozbij (nie oddzielając żółtek od białek) do naczynia z masłem, dodaj cukier, posiekane migdały, przesianą przez gęste sito mąkę, proszek do pieczenia, wlej koniak.

3. Wyrabiaj ciasto ręką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie podziel je na kilka kawałków. Rozwałkuj kolejno każdy kawałek na placek o grubości ok. 0,5 cm.

4. Z każdego placka wycinaj ciastka o dowolnych kształtach. Układaj je na natłuszczonej blasze tak, aby się ze sobą nie stykały. Między każdym ciasteczkiem powinien być co najmniej centymetrowy odstęp - podczas pieczenia jeszcze trochę urosną. Piecz je na złoty kolor - ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160° C.

5. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące ciasteczka skrop wodą różaną lub dowolnym aromatem. Jeśli nie lubisz zbyt intensywnego smaku i zapachu, aromat rozcieńcz wodą (1:1), delikatnie skrop nim ciastka i dopiero wtedy posyp je cukrem pudrem.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 410 kalorii

Świat i Ludzie 41/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy