Reklama

Słodka niespodzianka

Galaretka dodana do ciasta to żadna nowina. Ale wypieki z kisielem to już kulinarna ciekawostka.

Marmurkowy przekładaniec

Składniki na 16 porcji:

Na biszkopty: 12 łyżek cukru, 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kisiel wiśniowy, 1 i 1/2 łyżki kakao, po tabliczce białej i ciemnej gorzkiej czekolady, 12 jajek

Na masę jabłkową: 1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, po 1 galaretce wiśniowej i agrestowej

Na masę budyniową: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej, 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

1. Zrób biszkopty. Ubij 4 białka, dodaj 4 łyżki cukru, 4 żółtka oraz po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Składniki wymieszaj. Piecz 20 min w 180° C.

Reklama

2. Podobnie przyrządź dwa pozostałe placki biszkoptowe, z tym, że do jednego dodaj kisiel wiśniowy, do drugiego - kakao.

3. Przygotuj masę jabłkową: jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę, zasyp cukrem i zagotuj w rondelku. Masę jabłkową

podziel na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę wiśniową, do drugiej - agrestową.

4. Z podanych składników zagotuj masę budyniową. Gdy przestygnie, utrzyj ją z margaryną. Ułóż jasny biszkopt, rozsmaruj na nim 1/4 masy budyniowej, wyłóż zieloną masę jabłkową. Znów rozsmaruj porcję masy budyniowej, przykryj kakaowym biszkoptem. Następnie wyłóż porcję masy budyniowej, na nią czerwoną masę jabłkową, znów masę budyniową i na koniec różowy biszkopt. Wierzch polej roztopioną ciemną czekoladą, a zanim zastygnie, polej wąską stróżką białej czekoladą. Fantazyjny marmurkowy wzorek najłatwiej zrobić wykałaczką.

Przygotowanie: 70 minut

Porcja: 420 kalorii

Kremowy ambasador

Składniki na 18 porcji:

Na ciasto: po 1 szklance mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kisiel cytrynowy, 1 galaretka brzoskwiniowa

Na masę: 2 kostki masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 7 żółtek, 3 łyżki kakao, 3 szklanki mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 1 puszka brzoskwiń, 1 gorzka czekolada

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z cukrem na parze. Wsyp połowę mąki, proszek do pieczenia oraz kisiel. Wymieszaj trzepaczką. Pianę z białek wymieszaj z ciastem, na koniec dodaj resztę mąki. Piecz 40 min w temperaturze 180° C.

2. Przygotuj masę: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Żółtka rozkłóć, dodaj resztę mleka i budyń, wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie wlej do gotującego się mleka z cukrem.

3. Masło ucieraj, aż zrobi się puszyste, dodaj ostudzoną masę budyniową i jeszcze chwilę ucieraj. Gotową podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i pół tabliczki pokruszonej czekolady.

4. Brzoskwinie osącz z zalewy, syrop zachowaj. Część owoców pokrój w drobną kostkę i dodaj do jasnej, wcześniej odłożonej, masy budyniowej. Syropem z brzoskwiń nasącz ciasto. Wyłóż na nie najpierw masę czekoladową, potem brzoskwiniową.

5. Pozostałe brzoskwinie pokrój w półksiężyce. Ułóż je wachlarzowo na wierzchu, zalej tężejącą galaretką brzoskwiniową. Boki posyp pozostałą czekoladą.

Przygotowanie: 80 minut

Porcja: 460 kalorii

Szarlotka Różana Pianka

Składniki na 18 porcji: 3 szklanki mąki, 5 jajek , 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 1/5 kostki masła, 1 szklanka cukru, 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do mąki dodaj margarynę (powinna być twarda, dobrze schłodzona). Energicznie posiekaj ją szerokim ostrym nożem w drobną kostkę. Dodaj żółtka oraz 4 łyżki cukru do mąki z margaryną. Szybko zagnieć elastyczne ciasto, owiń folią i odstaw na godzinę do lodówki lub na 15 min do zamrażalnika.

2. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką). Resztę ciasta ponownie owiń folią i włóż do lodówki. Schładzaj je jeszcze godzinę.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i usmaż na maśle z resztą cukru. Posyp cynamonem i odstaw do ostygnięcia.

4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj kisiel truskawkowy i jeszcze chwilę ubijaj energicznie wszystko razem. Piana powinna zabarwić się na jednolity różowy kolor.

5. Na ułożone w blasze ciasto wyłóż jabłka, następnie ubite na sztywno białka z kisielem. Odłożoną porcję ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na pianę. Szarlotkę piecz około 50 minut w temperaturze 180° C.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 230 kalorii

Tort czekoladowy

Składniki na 16 porcji: 6 jaj, 12 dag cukru, łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka kakao, po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki

proszku do pieczenia, 1 kisiel wiśniowy, 40 dag śmietanki kremówki, po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady, 20 ml wiśniówki, 1/2 l konfitury wiśniowej, 15 dag polewy czekoladowej, 16 wiśni koktajlowych

Przygotowanie:

1. 4 białka ubij na sztywną pianę. Do 6 żółtek dodaj cukier i utrzyj na parze na kremową masę. Wymieszaj z pianą oraz 2 rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Piecz 30 min w 180° C.

2. 2 białka ubij na lśniącą pianę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Susz ją w wyłożonej pergaminem tortownicy w 100° C w uchylonym piekarniku.

3. Przygotuj masę: podgrzej śmietankę, włóż do niej obie pokruszone czekolady i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Następnie ubij na sztywny krem. Wymieszaj z wiśniówką. Konfiturę wiśniową zagęść kisielem rozpuszczonym w małej ilości wody.

4. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Na spodni załóż obręcz tortownicy. Posmaruj masą wiśniową, na nią wyłóż 1/3 masy czekoladowej. Przykryj bezą. Tę posmaruj trzecią częścią masy czekoladowej. Przykryj ostatnim plackiem. Schładzaj 1 godzinę. Odrobinę masy czekoladowej przełóż do szprycki, resztą posmaruj boki. Na wierzch tortu wylej polewę czekoladą. Udekoruj rozetkami masy czekoladowej i wisienkami.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 70 minut

Porcja: 485 kalorii

Świat i Ludzie 39/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama