Reklama

Reklama

Słodki chlebek amerykański

Banana bread to słodki chlebek bananowy, który jest popularny głównie w Stanach Zjednoczonych. Warto wspomnieć, że ma niewiele wspólnego z tradycyjnym, polskim chlebem. Jego smak bardziej przypomina słodkie ciasto, a jego struktura jest wilgotna.

Dziś przedstawiamy przepis na klasyczny chlebek bananowy, który można modyfikować według własnego uznania. Orzechy, przyprawy oraz suszone owoce to tylko niektóre pyszne dodatki, które można do niego dodać.

Składniki

  • 4 dojrzałe banany (najlepsze są te, które już brązowieją)
  • 75g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki cukru trzcinowego lub 2 szklanki białego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać przez sitko i odstawić. 

2. W misce dodać roztopione masło,  dodać pokrojone banany i rozgnieć je widelcem.

3. Dodać jajko, wanilię oraz cukier i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Na końcu dodać mąkę z sodą i szczyptę soli.

Reklama

5. Wymieszać wszystko energicznie trzepaczką kuchenną.

6. Nagrzać piekarnik na 170 stopni. W między czasie przygotować formę do pieczenia o wymiarach ok.10 na 20 cm i oprószyć ją mąką lub wysmarować masłem.

7. Piec ok. godzinę w zależności od mocy piekarnika.

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje