Słodkie naleśniki na chandrę jesieni
Możesz je podać na śniadanie, obiad i kolację, a także jako wykwintny i pyszny deser.
Składniki na 6 porcji: 25 dag mąki, 2 szklanki mleka, 2-3 jajka, 1 łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru
Na nadzienie: 1 kg twarogu, 2 szklanki cukru, 1 szklanka śmietany, 2 jajka, 1/4 kostki twardego masła, owoce do dekoracji (świeże lub z przetworów), cynamon
Przygotowanie:
1. Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj mleko, jajka, sól i cukier. Wszystkie składniki zmiksuj i odstaw na 15-30 min.
2. Po tym czasie zamieszaj łyżką ciasto naleśnikowe i wylewaj je niewielkimi porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor.
3. Jajka na nadzienie umyj z odrobiną płynu do mycia naczyń pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie jajka rozbij, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj składniki na puszysty kogel-mogel.
4. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Następnie dodaj kogel-mogel, cynamon, resztę cukru oraz śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką, aby powstała jednolita masa.
5. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Naleśniki smaruj z jednej strony nadzieniem i układaj warstwowo w formie. Na ostatni nie posmarowany farszem naleśnik zetrzyj na tarce twarde masło.
6. Naleśnikową babkę zapiekaj w piekarniku 30 min w temperaturze 200 ° C. Udekoruj owocami i podawaj jeszcze ciepłą.
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 345 kalorii
Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1-2 jajka, szczypta cukru i soli
Na nadzienie: 3 jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, 5 dag rodzynek, 5 dag cukru, cynamon
Na sos: 10 dag brązowego cukru, 8 dag masła, 50 ml śmietanki kremówki, 60 ml rumu
Przygotowanie:
1. Naleśniki przygotuj według przepisu podstawowego. Rozgrzej patelnię, posmaruj tłuszczem. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i w ten sposób usmaż około 12 naleśników.
2. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój, przełóż do osobnego naczynia i wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i na niej smaż jabłka, aż zmiękną. Dodaj cynamon, rodzynki i cukier. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
3. Gdy farsz jabłkowy będzie stygł, przyrządź sos rumowy. Masło utrzyj z brązowym cukrem na gładką, puszystą masę. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką. Małymi porcjami, cały czas mieszając, dolewaj rum.
4. Naleśniki posmaruj masą jabłkową, zwiń zgrabne rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10-15 min w temperaturze 200° C. Po wyjęciu ich z pieca polej sosem i natychmiast podawaj.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 430 kalorii
Składniki na 8 porcji: 20 dag mąki, sól, 1 żółtko, 1 jajko, 1 i 1/3 szklanki mleka, 2 dag drożdży, 2 łyżki margaryny, 5 dag cukru
Na nadzienie: 30 dag dowolnych owoców: świeżych lub z przetworów, 3 dag tłuszczu do zapiekania, cukier waniliowy, 3 dag cukru pudru i ewentualnie wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozmieszaj z częścią mleka, dodaj szczyptę cukru oraz mąki i odstaw na kilkanaście minut.
2. Żółtko i jedno całe jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem (przed dodaniem drożdży wymieszaj je łyżeczką). Wyrabiaj ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Dolej wcześniej stopioną i ostudzoną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiaj wszystko razem.
3. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Odstaw je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
4. Patelnię nasmaruj tłuszczem i dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki o grubości ok. 0,5 cm.
5. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i układaj w nim na przemian naleśniki i owoce (świeże posyp cukrem). Jeśli używasz owoców z przetworów, osącz je z zalewy i (jeśli są słodkie) już nie dodawaj cukru.
6. Naleśniki zapiekaj 15-25 minut w piekarniku w temperaturze 160-180° C. Przed podaniem posyp cukrem oraz wiórkami kokosowymi i podawaj.
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 410 kalorii
Składniki na 3 porcje: 6 łyżek mąki, 150 ml mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka stopionego masła, szczypta cukru
Na nadzienie: 5 łyżek kremowego twarożku, 1 dojrzały banan, 1-2 łyżki miodu, po szczypcie cynamonu i imbiru, 1 łyżka posiekanych migdałów, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub gotowa polewa, 1 kieliszek koniaku, listki mięty i owoce do przybrania
Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksuj z mlekiem, jajkiem, cukrem, łyżeczką stopionego i ostudzonego masła. Ciasto przykryj i odstaw na 15 minut.
2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Twarożek utrzyj z rozgniecionym bananem, płynnym miodem, przyprawami i migdałami.
3. Z ciasta usmaż naleśniki, posmaruj je masą i zwiń w ruloniki. Przybierz owocami. Polej stopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą. Tuż przed podaniem polej naleśniki koniakiem, podpal i podawaj płonące. Po wygaśnięciu płomienia naleśniki można udekorować listkami świeżej mięty.
Warto wiedzieć: płonące naleśniki to danie, które ponoć powstało przez przypadek. Kucharz przygotowujący deser dla wybranki serca Edwarda VII, niechcący podpalił likier, którym polał gotowe danie. Ponieważ stało się to na oczach gości, kucharz z kamienną twarzą zaczął serwować płonące naleśniki. Goście byli zachwyceni, a płonące naleśniki od tamtej pory stały się efektownym i wykwintnym daniem.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 295 kalorii
Świat i Ludzie 42/2010