Słodkie popołudnie
Podwieczorek jak niegdyś u babci: pierożki, knedle i słodkie kluseczki.
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto: 2 dag drożdży, 2/3 szklanki mleka, 2-3 dag cukru, 25 dag mąki, 5 dag masła, jajko
Na nadzienie: 40 dag soczystych wiśni, 2 łyżki cukru, łyżka bułki tartej, 3 łyżki dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
1. Wlej do garnka mleko i podgrzewaj je przez chwilę. W drugim garnku roztop masło. Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj cukier, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Gdy urosną, wymieszaj je z mąką, stopionym masłem oraz jajkiem. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
2. Wiśnie umyj, oderwij ogonki, pozostaw na sitku, aby odciekły a następnie wydryluj. Posyp je cukrem, wymieszaj z bułką tartą i dżemem.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozlepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C około 20 min. Sakiewki z wiśniami możesz podawać na ciepło i zimno z bitą śmietaną.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 350 kalorii
Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka masła, 2 jajka, łyżeczka soli, 40 dag truskawek, pół szklanki cukru, 1/4 l śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą, dosyp łyżeczkę soli i ugotuj pod przykryciem. Odcedź i zgnieć w prasce do ziemniaków lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i 2 łyżki ziemniaczanej, jajka oraz szczyptę soli. Wyrób na jednolite ciasto, uformuj je, aby miało kształt walca. Ciasto włóż do miski i odstaw na 20 minut. Następnie podziel je na kilka kawałków.
2. Truskawki dokładnie umyj na sitku, nie odrywając szypułek. Następnie dobrze je osącz, osusz i usuń szypułki. Każdy kawałek ciasta formuj dłońmi tak, by powstał wałek o grubości około 5 cm. Odrywaj z wałka po kawałeczku, formując palcami placuszek. Na każdy placek nakładaj truskawkę oprószoną mąką ziemniaczaną i posypaną cukrem. Ciasto zwiń tak, by truskawka była całkowicie otoczona ciastem. Następnie uformuj kuleczkę.
3. Zagotuj w garnku wodę z solą. Na wrzątek wrzuć knedle i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię. Każdy knedel wyjmuj cedzakową łyżką. Podawaj knedle na ciepło, polane śmietaną lub roztopionym masłem. Możesz je udekorować truskawkami.
Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 300 kalorii
Składniki na 30 sztuk: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, łyżeczka masła, szczypta soli, 70 dag jagód, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 25 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 4 łyżki cukru pudru, 4-5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Zagotuj pół szklanki wody. Odstaw ją na chwilę, ale jeszcze bardzo gorącą zalej mąkę, mieszając ją drewnianą łyżką. Następnie dodaj kilka łyżek bardzo zimnej wody, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżeczkę masła i zagnieć sprężyste, odrywające się od ręki ciasto na pierogi. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut.
2. Ciasto wyjmij z miski, podziel na kilka części. Blat lub stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy kawałek ciasta na bardzo cienki placek. Wykrawaj z niego szklanką krążki.
3. Jagody umyj, przejrzyj dokładnie, by nie było w nich listków. Osącz je na sitku. Na środku każdego placuszka kładź łyżkę jagód, posyp je odrobiną cukru. Placuszek składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Porcjami wkładaj pierogi do wrzącej wody. Zamieszaj bardzo ostrożnie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z wody, wyłóż na półmisek.
4. Śmietankę ubij, połącz z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Polej nią pierogi i udekoruj jagodami.
Przygotowanie: 75 minut
Porcja: 310 kalorii
Składniki na 8 porcji: 1/2 kg białego półtłustego sera, szklanka mąki, 3 jajka, sól, 1/2 szklanki gęstej śmietany, łyżka cukru, 30 dag sezonowych owoców, np. truskawek lub wiśni
Przygotowanie:
1. Biały ser wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Powinien mieć małe grudki. Dodaj do niego przesianą mąkę.
2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do sera i mąki, ciasto wymieszaj łyżką. Białka lekko ubij ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta. Całość mieszaj lub zmiksuj blenderem, żeby składniki dokładnie się połączyły i powstało zwarte ciasto.
3. Stolnicę (lub blat) posyp mąką i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na kilka mniejszych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kilka wałeczków. Spłaszcz je lekko nożem, by miały formę długiego walca. Ostrym nożem odcinaj lekko na ukos romby i układaj je na posypanym mąką blacie.
4. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Wrzucaj porcjami leniwe kluseczki, mieszaj je tuż po wrzuceniu drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie zmniejsz gaz i gotuj jeszcze dwie minuty. Wyjmij kluski cedzakową łyżką na durszlak, odczekaj chwilę, by odciekły i układaj na półmisku tak, by się nie sklejały.
5. Truskawki, wiśnie lub inne owoce umyj, po osuszeniu możesz usunąć szypułki. Owoce ułóż na kluskach, posyp cukrem, polej śmietaną i podawaj.
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 360 kalorii
Świat i Ludzie 27/2011