Reklama

Słodkie życie

Pomysłowe ciasta inspirowane klasycznymi przepisami.

Sernik z posypką

Składniki:

350 g mąki

250 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

Sól

275 g masła

4 jajka

750 g twarogu

250 g mascarpone

6 łyżek kaszy manny

200 g konfitury wiśniowej

Cukier puder do posypywania

Tłuszcz i cukier do formy

Mąkę, 100 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, sól i 150 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (na posypkę). Odstawić w chłodne miejsce.

125 g masła, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Wmieszać twaróg, mascarpone i kaszę. Okrągłą formę (26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Połowę posypki umieścić w formie i docisnąć, aby powstał spód.  Posmarować go konfiturą, a następnie nałożyć masę serową.  Posypać pozostałą posypką.  Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Rozpiąć formę i pozostawić w niej do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

 

Śliwkowe tartaletki z creme brulée


Składniki:

200 g masła

100 g cukru pudru

300 g mąki

1 jajko

600 g śliwek

Opakowanie budyniu karmelowego

60 g białego cukru

0,5 l mleka

6 łyżek brązowego cukru

Tłuszcz i bułka tarta do formy

Masło w płatkach, cukier puder, mąkę i jajko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 6 foremek (10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Śliwki wypestkować, pokroić w cząstki. Z ciasta uformować 6 krążków, wyłożyć nimi foremki, docisnąć brzegi, posypać bułką tartą i nakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika, a następnie na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Nałożyć śliwki i piec jeszcze 10-15 minut.

Budyń karmelowy rozrobić z białym cukrem i 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Nałożyć na tartaletki. Tuż przez podaniem posypać brązowym cukrem i karmelizować za pomocą palnika do creme brulée.


Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

3 jajka

350 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

Szczypta soli

3 gruszki

1 łyżka kakao

150 g mąki

2 biała

Tłuszcz i cukier do formy

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, połowę czekolady i kakao. Dodać mąkę, wmieszać. Formę (26 cm) posmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Nałożyć ciasto. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć na cieście. Piec w 175 st. C ok. 45 minut. Białka ubić, wsypując 100 g cukru. Po 15 minutach pieczenia. Na ciasto nałożyć bezę (zostawić 2 cm odstęp od brzegu), polać pozostałą czekoladą, lekko zmieszać łyżką. Piec do końca, wyjąć, uwolnić z formy.



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy