Słodkie życie
Pomysłowe ciasta inspirowane klasycznymi przepisami.
Składniki:
350 g mąki
250 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
Sól
275 g masła
4 jajka
750 g twarogu
250 g mascarpone
6 łyżek kaszy manny
200 g konfitury wiśniowej
Cukier puder do posypywania
Tłuszcz i cukier do formy
Mąkę, 100 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, sól i 150 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (na posypkę). Odstawić w chłodne miejsce.
125 g masła, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Wmieszać twaróg, mascarpone i kaszę. Okrągłą formę (26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Połowę posypki umieścić w formie i docisnąć, aby powstał spód. Posmarować go konfiturą, a następnie nałożyć masę serową. Posypać pozostałą posypką. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Rozpiąć formę i pozostawić w niej do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
200 g masła
100 g cukru pudru
300 g mąki
1 jajko
600 g śliwek
Opakowanie budyniu karmelowego
60 g białego cukru
0,5 l mleka
6 łyżek brązowego cukru
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Masło w płatkach, cukier puder, mąkę i jajko wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. 6 foremek (10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Śliwki wypestkować, pokroić w cząstki. Z ciasta uformować 6 krążków, wyłożyć nimi foremki, docisnąć brzegi, posypać bułką tartą i nakłuwać widelcem. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika, a następnie na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Nałożyć śliwki i piec jeszcze 10-15 minut.
Budyń karmelowy rozrobić z białym cukrem i 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Nałożyć na tartaletki. Tuż przez podaniem posypać brązowym cukrem i karmelizować za pomocą palnika do creme brulée.
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
350 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
3 gruszki
1 łyżka kakao
150 g mąki
2 biała
Tłuszcz i cukier do formy
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, połowę czekolady i kakao. Dodać mąkę, wmieszać. Formę (26 cm) posmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Nałożyć ciasto. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć na cieście. Piec w 175 st. C ok. 45 minut. Białka ubić, wsypując 100 g cukru. Po 15 minutach pieczenia. Na ciasto nałożyć bezę (zostawić 2 cm odstęp od brzegu), polać pozostałą czekoladą, lekko zmieszać łyżką. Piec do końca, wyjąć, uwolnić z formy.