Reklama

Słodkości z kaszy jaglanej

Ta sycąca, bezglutenowa i pełna wartości odżywczych kasza powinna na stałe zagościć w każdej kuchni. Tym razem w wersji na słodko.

Szarlotka

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Na nadzienie: 1 1/2 kg kwaskowych jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, 3 łyżki cukru, 8 dag masła lub margaryny.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszaj. Do drugiej miski włóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj cukier, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

Reklama

Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz. Blaszkę przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Piecz ok. 60 min w temperaturze 180°C. Na ok. 5 min przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch nieco się zrumienił.

Rada: Do ciasta możesz wykorzystać prażone jabłka ze słoika. Warto dodać do nich 1 opakowanie galaretki w proszku, np. cytrynowej.

Z pieczoną dynią

Składniki na 3-4 porcje: 1 dynia Hokkaido (ok. 1 i 1/2 kg), 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, szczypta soli, 1-1 1/2 szklanki mleczka kokosowego, 1-2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Dynię umyj, osusz. Ostrym no-żem odetnij górę. Ze środka delikatnie usuń pestki łyżką, tak, by nie uszkodzić miąższu. Dynię włóż do żaroodpornego naczynia lub postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 20-30 min, aż będzie miękka.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp sól oraz kaszę. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec - ciągle mieszając - do kaszy wlej mleko kokosowe (wlej go tyle, aby kasza była kremowa). Dodaj cynamon i dopraw do smaku miodem. Kaszą wypełnij środek upieczonej dyni.

Pyszny sernik

Składniki na 10-12 porcji: 1 kg sera białego, np. półtłustego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 8 żółtek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego.

Kaszę jaglaną wsyp na sitko, starannie wypłucz (woda wypływająca z sitka powinna być przezroczysta) i sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć kaszę, zamieszaj. Garnek przykryj pokrywką, gotuj 15-18 min na bardzo małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na ok. 5 min. Wystudź.

Do miski włóż żółtka. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj naprzemiennie po łyżce twarogu i wystudzonej kaszy jaglanej. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

Rada: Z kaszy jaglanej można też przygotować sernik na zimno. 6 łyżeczek żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ugotuj 2 szklanki kaszy jaglanej w 4 szklankach mleka. Gdy wystygnie, dodaj 800 ml jogurtu typu greckiego, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Włóż do lodówki.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kasza jaglana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy