Słone ciasteczka do barszczu
Idealne na Wigilię.
Składniki
- 100 g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (żółtko do ciasta, białko do smarowania)
- 1 łyżeczka soli
- ok. 2 szklanek mąki
- sezam
- czarnuszka
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej połącz z oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem. Osobno wymieszaj suche składniki. Dodawaj je stopniowo do płynnych, zagniatając ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy i wykrawaj foremką gwiazdki. Posmaruj ciasto białkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasteczek.
Zobacz także: