Reklama

Reklama

Smak Bułgarii: banica

Kuchnia bułgarska jest bogata w aromaty i warzywa. Banicę można kupić w wielu lokalnych budkach z przekąskami - można ją faszerować serem, szpinakiem, a także szynką.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 400 g sera feta
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 5 jajek
  • 50 g roztopionego masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, żółtka oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Posmaruj je olejem, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 30 min. 

2. Ser feta rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce. Rozmącone jajka wymieszaj z jogurtem. Dodaj do sera feta, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto podziel na 3 części. Pierwszą część rozwałkuj na cienki prostokąt i posmaruj z obu stron ¼ przestudzonego masła. Posmaruj 1/3 farszu, zostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ściśle zroluj wzdłuż dłuższego boku. W ten sam sposób przygotuj drugi i trzeci kawałek ciasta. 

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rolki ciasta ułóż w formie, zaczynając od środka i zawijając jak ślimaka. Wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy