Smak Bułgarii: banica
Kuchnia bułgarska jest bogata w aromaty i warzywa. Banicę można kupić w wielu lokalnych budkach z przekąskami - można ją faszerować serem, szpinakiem, a także szynką.
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, żółtka oraz wodę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Posmaruj je olejem, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
2. Ser feta rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce. Rozmącone jajka wymieszaj z jogurtem. Dodaj do sera feta, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto podziel na 3 części. Pierwszą część rozwałkuj na cienki prostokąt i posmaruj z obu stron ¼ przestudzonego masła. Posmaruj 1/3 farszu, zostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ściśle zroluj wzdłuż dłuższego boku. W ten sam sposób przygotuj drugi i trzeci kawałek ciasta.
3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rolki ciasta ułóż w formie, zaczynając od środka i zawijając jak ślimaka. Wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Zobacz także: