Smak Bułgarii: Nadziewana papryka
Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw.
Składniki
- 4 różnokolorowe papryki
- 50 g brązowego ryżu
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, wystudzony ryż, jajko, koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
2. Z papryk zetnij wierzchy, wydrąż gniazda nasienne. Opłucz i osusz. Farszem wypełnij strąki papryki i przykryj odciętymi wierzchami. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: