Reklama

Smak Bułgarii: Nadziewana papryka

Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko wspomnienia i zdjęcia. Również smaki i aromaty lokalnych potraw.

Składniki

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 50 g brązowego ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem. Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, wystudzony ryż, jajko, koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. 

2. Z papryk zetnij wierzchy, wydrąż gniazda nasienne. Opłucz i osusz. Farszem wypełnij strąki papryki i przykryj odciętymi wierzchami. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy