Reklama

Reklama

Smak mundialu

Mundialowe szaleństwo trafiło również do kuchni! Nie musisz fascynować się piłką nożną, by uczestniczyć w wydarzeniu, którym żyje cały świat. Zrób to na swój pyszny sposób!

  Tort czekoladowy "Piłka"

 

Składniki:

200 g mielonych orzechów laskowych

4 jaja

Szczypta soli

Opakowanie cukru waniliowego

125 g cukru

15 g skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g Nutelli

300 g masy marcepanowej

100 g mlecznej czekolady

Mielone orzechy lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Okrągłą formę do pieczenia (20 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Kolejno dodawać żółtka.

Reklama

Skrobię zmieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy.

Ciasto wlać do formy i piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut. Wyjąc, odstawić do ostygnięcia, uwolnić z formy, zdjąć papier. Przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Nutellę podgrzać i rozsmarować na dolnym blacie (zostawiając 2 łyżki). Nałożyć drugi blat i posmarować pozostała Nutellą.

Marcepan rozwałkować i wyciąć z niego 9 sześciokątów (7,5 cm O). 6 sześciokątów ułożyć na wierzchu tortu tak, aby w środku również postał sześciokąt. Pozostałe poprzecinać na pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem.

Piłki z mięsa mielonego z sałatką ogórkową

Składniki:

Ogórek sałatkowy

4 łyżki octu balsamicznego

Sól, pieprz

Szczypta cukru

4 łyżki oleju

Kromka pieczywa tostowego

Cebula

125 g sera mozzarella

1 jajko

500 g mieszanego mięsa mielonego

1 łyżeczka średnio ostrej musztardy

500 g mrożonych frytek

Po 1,4 czerwonej i żółtej papryki

Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać 2 łyżki oleju. Zmieszać z pokrojonym w cienkie plasterki ogórkiem.

Pieczywo namoczyć. Cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Odciśnięty chleb, jajko, mięso mielone, cebulę, musztardę, 1 łyżeczkę soli, pieprz umieścić w misce i dobrze wymieszać, dodać mozzarellę, wymieszać. Uformować 12 kulek. Frytki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 20-24 minuty w 200 st. C. w połowie pieczenia obrócić. "Piłki" z mięsa usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na prostokąty. Frytki wyjąć z piekarnika, posolić. Na talerze nakładać sałatkę, mięsne "piłki", frytki i kawałki papryki.


Krem z wódką

  Składniki:

125 g cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka kakao

1,5 opakowania biszkoptów pomarańczowych

750 g twarożku

250 g mascarpone

150 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

100 ml wódki

Sok i skórka starta z 1 cytryny

200 g śmietany kremówki

Opakowanie fixu do śmietany

Cukier puder wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny. 1/3 polewy zafarbować kakao. Za pomocą białej i ciemnej polewy malować piłki na ciastkach pomarańczowych. Odstawić na 1 godzinę. Twarożek, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, wódkę i skórkę z cytryny wymieszać, śmietanę ubić, dodając fix. Wmieszać do kremu. Krem i ciastka nakładać warstwami do salaterek. Dekorować skórką startą z cytryny i ciastkami-piłkami.

Burgery z pasztetem

Składniki:

1 łyżka oleju

4 piastry pasztetu

2 pomidory

4 listki sałaty rzymskiej

Natka pietruszki

4 bułki

4 łyżeczki musztardy

200 g kapusty kiszonej

Pasztet obsmaż na oleju. Pomidory pokrój w plastry, natkę drobno posiekaj. Bułki przekrój i posmaruj musztardą. Nakładaj po listku sałaty, plastrze pasztetu, 2 plastry pomidora i kapustę kiszoną, posyp natką i przykryj drugą częścią bułki.

 

Słodkie sajgonki z mango i bananami

 

Składniki:

Opakowanie mrożonego ciasta do sajgonek

½ mango

1 banan

1 granat

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

1 l oleju

4 łyżki cukru z cynamonem

Mięta

100 g naturalnego jogurtu

Ciasto rozmrozić. Mango i banany pokroić w kostkę. Wyjąć nasionka z granatu. Owoce zmieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką cukru. Na kawałki ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, zawijać sajgonki i smażyć w głębokim tłuszczu 4-6 minut. Posypać cukrem z cynamonem i dekorować miętą. Kilka listków mięty pokroić dodać do jogurtu, doprawić łyżką cukru. Podawać do sajgonek

Piłeczki z czekolady

 Składniki:

200 g masy nugatowej

250 g gotowego ucieranego ciasta czekoladowego

4-6 łyżek syropu z orzechów laskowych

50 g siekanych orzechów laskowych

200 g białej czekolady

10 g tłuszczu kokosowego

Brązowy pisak cukrowy

Nugat rozdrobnić, roztopić w gorącej kąpieli. Ciasto czekoladowe pokruszyć. Dodać nugat, syrop i orzechy, natychmiast wyrobić i uformować 8 kulek, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wraz z tłuszczem kokosowym. Za pomocą łyżki i widelca obtaczać kulki w białej czekoladzie. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce i dekorować pisakiem cukrowym.

 


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy