Smak mundialu
Mundialowe szaleństwo trafiło również do kuchni! Nie musisz fascynować się piłką nożną, by uczestniczyć w wydarzeniu, którym żyje cały świat. Zrób to na swój pyszny sposób!
Składniki:
200 g mielonych orzechów laskowych
4 jaja
Szczypta soli
Opakowanie cukru waniliowego
125 g cukru
15 g skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g Nutelli
300 g masy marcepanowej
100 g mlecznej czekolady
Mielone orzechy lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Okrągłą formę do pieczenia (20 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Kolejno dodawać żółtka.
Skrobię zmieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy.
Ciasto wlać do formy i piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 40 minut. Wyjąc, odstawić do ostygnięcia, uwolnić z formy, zdjąć papier. Przeciąć tak, aby powstały dwa blaty. Nutellę podgrzać i rozsmarować na dolnym blacie (zostawiając 2 łyżki). Nałożyć drugi blat i posmarować pozostała Nutellą.
Marcepan rozwałkować i wyciąć z niego 9 sześciokątów (7,5 cm O). 6 sześciokątów ułożyć na wierzchu tortu tak, aby w środku również postał sześciokąt. Pozostałe poprzecinać na pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem.
Składniki:
Ogórek sałatkowy
4 łyżki octu balsamicznego
Sól, pieprz
Szczypta cukru
4 łyżki oleju
Kromka pieczywa tostowego
Cebula
125 g sera mozzarella
1 jajko
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
500 g mrożonych frytek
Po 1,4 czerwonej i żółtej papryki
Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać 2 łyżki oleju. Zmieszać z pokrojonym w cienkie plasterki ogórkiem.
Pieczywo namoczyć. Cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Odciśnięty chleb, jajko, mięso mielone, cebulę, musztardę, 1 łyżeczkę soli, pieprz umieścić w misce i dobrze wymieszać, dodać mozzarellę, wymieszać. Uformować 12 kulek. Frytki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 20-24 minuty w 200 st. C. w połowie pieczenia obrócić. "Piłki" z mięsa usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na prostokąty. Frytki wyjąć z piekarnika, posolić. Na talerze nakładać sałatkę, mięsne "piłki", frytki i kawałki papryki.
Składniki:
125 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kakao
1,5 opakowania biszkoptów pomarańczowych
750 g twarożku
250 g mascarpone
150 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
100 ml wódki
Sok i skórka starta z 1 cytryny
200 g śmietany kremówki
Opakowanie fixu do śmietany
Cukier puder wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny. 1/3 polewy zafarbować kakao. Za pomocą białej i ciemnej polewy malować piłki na ciastkach pomarańczowych. Odstawić na 1 godzinę. Twarożek, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, wódkę i skórkę z cytryny wymieszać, śmietanę ubić, dodając fix. Wmieszać do kremu. Krem i ciastka nakładać warstwami do salaterek. Dekorować skórką startą z cytryny i ciastkami-piłkami.
Składniki:
1 łyżka oleju
4 piastry pasztetu
2 pomidory
4 listki sałaty rzymskiej
Natka pietruszki
4 bułki
4 łyżeczki musztardy
200 g kapusty kiszonej
Pasztet obsmaż na oleju. Pomidory pokrój w plastry, natkę drobno posiekaj. Bułki przekrój i posmaruj musztardą. Nakładaj po listku sałaty, plastrze pasztetu, 2 plastry pomidora i kapustę kiszoną, posyp natką i przykryj drugą częścią bułki.
Składniki:
Opakowanie mrożonego ciasta do sajgonek
½ mango
1 banan
1 granat
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 l oleju
4 łyżki cukru z cynamonem
Mięta
100 g naturalnego jogurtu
Ciasto rozmrozić. Mango i banany pokroić w kostkę. Wyjąć nasionka z granatu. Owoce zmieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką cukru. Na kawałki ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, zawijać sajgonki i smażyć w głębokim tłuszczu 4-6 minut. Posypać cukrem z cynamonem i dekorować miętą. Kilka listków mięty pokroić dodać do jogurtu, doprawić łyżką cukru. Podawać do sajgonek
Składniki:
200 g masy nugatowej
250 g gotowego ucieranego ciasta czekoladowego
4-6 łyżek syropu z orzechów laskowych
50 g siekanych orzechów laskowych
200 g białej czekolady
10 g tłuszczu kokosowego
Brązowy pisak cukrowy
Nugat rozdrobnić, roztopić w gorącej kąpieli. Ciasto czekoladowe pokruszyć. Dodać nugat, syrop i orzechy, natychmiast wyrobić i uformować 8 kulek, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wraz z tłuszczem kokosowym. Za pomocą łyżki i widelca obtaczać kulki w białej czekoladzie. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce i dekorować pisakiem cukrowym.