Smaki Chorwacji: Cevapcici, czyli pikantne kotleciki
Pyszne ryby, dojrzałe warzywa i smaczne dania z mięsem. Nic dziwnego, że tak chętnie jeździmy do tego pięknego kraju. Poczuj wakacyjny klimat u siebie w kuchni i przygotuj pikantne kotleciki.
Składniki
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej jagnięciny
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki ostrego ajwaru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 suszonej papryczki chili
- sól
- pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- duża szczypta ziół prowansalskich
- olej
dodatkowe
- 8 dużych ziemniaków
- 2 żółte papryki
- 4 pomidory
- 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Obierz i zmiksuj w blenderze cebule. Przełóż ją do mięsa razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wyrób masę.
2. Dodaj ajwar i musztardę.
3. W moździerzu rozetrzyj na proszek papryczkę chili. Dodaj ją do mięsa razem ze słodką i ostrą papryką, cząbrem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Wsyp sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj z mięsa dziesięć podłużnych kotlecików i nadziej je na patyczki (moczone wcześniej w zimnej wodzie).
5. Posmaruj rozgrzaną patelnię grillową olejem. Połóż na niej kotleciki i grilluj po około pięć minut z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem pomidorowym oraz pokrojonymi warzywami.
Zobacz także: