Smaki Chorwacji: Cevapcici, czyli pikantne kotleciki
Pyszne ryby, dojrzałe warzywa i smaczne dania z mięsem. Nic dziwnego, że tak chętnie jeździmy do tego pięknego kraju. Poczuj wakacyjny klimat u siebie w kuchni i przygotuj pikantne kotleciki.
Przygotowanie:
1. Obierz i zmiksuj w blenderze cebule. Przełóż ją do mięsa razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wyrób masę.
2. Dodaj ajwar i musztardę.
3. W moździerzu rozetrzyj na proszek papryczkę chili. Dodaj ją do mięsa razem ze słodką i ostrą papryką, cząbrem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Wsyp sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj z mięsa dziesięć podłużnych kotlecików i nadziej je na patyczki (moczone wcześniej w zimnej wodzie).
5. Posmaruj rozgrzaną patelnię grillową olejem. Połóż na niej kotleciki i grilluj po około pięć minut z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem pomidorowym oraz pokrojonymi warzywami.
Zobacz także: