Smaki Chorwacji: Cevapcici, czyli pikantne kotleciki

Pyszne ryby, dojrzałe warzywa i smaczne dania z mięsem. Nic dziwnego, że tak chętnie jeździmy do tego pięknego kraju. Poczuj wakacyjny klimat u siebie w kuchni i przygotuj pikantne kotleciki.

Ważne, aby mięso było dobrze doprawione
Ważne, aby mięso było dobrze doprawione123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ostrego ajwaru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • olej

dodatkowe

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 żółte papryki
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego
45 min
10 sztuk
Do kotletów możesz użyć gotowej mieszanki ziół dalmatyńskich.
Do kotletów możesz użyć gotowej mieszanki ziół dalmatyńskich.123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Obierz i zmiksuj w blenderze cebule. Przełóż ją do mięsa razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wyrób masę.

2. Dodaj ajwar i musztardę. 

3. W moździerzu rozetrzyj na proszek papryczkę chili. Dodaj ją do mięsa razem ze słodką i ostrą papryką, cząbrem, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Wsyp sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

4. Uformuj z mięsa dziesięć podłużnych kotlecików i nadziej je na patyczki (moczone wcześniej w zimnej wodzie). 

5. Posmaruj rozgrzaną patelnię grillową olejem. Połóż na niej kotleciki i grilluj po około pięć minut z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem pomidorowym oraz pokrojonymi warzywami.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas