Smaki z Czech
Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.
Składniki na 4 porcje: Na knedliki: 2 bułki kajzerki, 30 g masła, 400 g mąki pszennej, 15 g drożdży, sól, ok. 200 ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia.
Ugotuj gulasz. W dużym rondlu rozgrzej smalec, przyrumień na nim cebulę i dodaj mięso pokrojone w kostkę. Obsmaż ze wszystkich stron i zalej ok. 500 ml wody lub bulionu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Przykryj pokrywką i duś przez około 45 minut. Potem dopraw majerankiem i kawałkami miąższu z chleba.
Przygotuj knedliki. Pokrój bułkę w kostkę i obsmaż na maśle do przyrumienienia. Przesiej do misy mąkę i sól. Wymieszaj drożdże w letnim mleku i wlej do mąki. Dodaj żółtka, posiekaną pietruszkę (niekoniecznie) i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj podsmażoną bułkę. Lekko oprósz ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego dwa knedle (w kształcie szyszek). Włóż je do wrzącej, posolonej wody, a kiedy woda znów zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i częściowo przykryj garnek.
Po około 8 minutach obróć knedle i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Wyjmij je i natychmiast poprzekłuwaj widelcem, aby nie powstał zakalec. Następnie pokrój knedle w plastry.
Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 4-5 łyżek bułki pszennej do panierowania, 4-5 łyżek bułki tartej do panierowania, 4 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert), olej rzepakowy do smażenia.
Jajka wbij do misy i lekko ubij widelcem. Do innych dwóch misek wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Obtocz sery po kolei w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Aby ser podczas smażenia nie wyciekł, panierka powinna być gruba. Obtocz go więc we wszystkich składnikach jeszcze raz.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż panierowane sery z obu stron. Aby ser całkowicie się roztopił, a jednocześnie, by zbytnio nie przyrumienić panierki, obsmażaj ser na małym ogniu pod przykryciem. Warto po 1-2 min smażenia skropić patelnię wodą (para wodna przyspieszy rozpuszczanie sera). Gdy ser będzie gotowy (zazwyczaj jest lekko napęczniały), zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Czesi zazwyczaj podają taki ser z purée ziemniaczanym, sosem tatarskim albo innym pikantnym dipem. Camembert smakuje wybornie także z bagietką oraz z przetworami z żurawiny albo z borówek. Rada: Do tej potrawy możesz użyć nie tylko camemberta o klasycznym smaku, ale także takiego, który ma dodatki - np. pieprz, paprykę albo czosnek. Do bułki tartej warto dodać przyprawy, np. bazylię albo zioła prowansalskie.
Składniki na 4 porcje: 2-3 czerwone cebule, 8 sztuk dosyć tłustej kiełbasy, 10 wąskich zielonych papryczek (ewentualnie 4 normalne papryki - mogą być różnokolorowe), olej do posmarowania brytfanny albo naczynia żaroodpornego, 200 ml keczupu (najlepiej pikantnego), 500 ml ciemnego piwa (np. portera) Ewentualnie: 1-2 ostre papryczki chili.
Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Papryczki umyj i usuń gniazda nasienne. Jeśli masz zwykłą paprykę, pokrój ją w paski o szerokości ok. 3-4 cm. Kiełbaski natnij wzdłuż i do każdej z nich włóż trochę cebuli i papryczkę albo 3 paski papryki.
Zwiąż kiełbaski sznurkiem lub zepnij wykałaczkami i ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wysmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C, zapiekaj ok. 10 minut.
Dołóż do brytfanki resztę cebuli oraz papryki. Polej wszystko keczupem a potem piwem. Dopiekaj przez kolejnych 20 minut. Jeśli zależy ci, by kiełbaski były mocno spieczone, możesz je zapiekać dłużej.
Rada: Jeśli lubisz ostre, wyraziste dania, oprócz słodkiej papryki możesz włożyć do kiełbasek po 2-3 cieniutkie paseczki papryczek chili.