Reklama

Smalec z białej fasoli

Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać odstawienia ulubionych potraw. Polecamy przepis na smalec w wegetariańskiej wersji z białą fasolą. Nie pożałujecie!

Składniki

  • 250 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 4 szalotki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wody, do nadania masie odpowiedniej konsystencji
  • ząbki czosnku
  • pęczek majeranku
  • sól, pieprz
  • 100 g prażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Szalotkę i czosnek kroimy w plasterki i smażymy w rondelku na złoto brązowy kolor. Dodajemy odsączoną fasolę i smażymy całość przez 4 min. Przekładamy do miksera, dodajemy starty parmezan, sos sojowy, sól, pieprz, majeranek i miksujemy na gładką masę. Serwujemy z żytnim chlebem, udekorowaną majerankiem i posypaną prażonymi pestkami słonecznika. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy