Smalec z białej fasoli
Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać odstawienia ulubionych potraw. Polecamy przepis na smalec w wegetariańskiej wersji z białą fasolą. Nie pożałujecie!
Składniki
- 250 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
- 4 szalotki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 ml wody, do nadania masie odpowiedniej konsystencji
- ząbki czosnku
- pęczek majeranku
- sól, pieprz
- 100 g prażonych pestek słonecznika
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 50 g parmezanu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek kroimy w plasterki i smażymy w rondelku na złoto brązowy kolor. Dodajemy odsączoną fasolę i smażymy całość przez 4 min. Przekładamy do miksera, dodajemy starty parmezan, sos sojowy, sól, pieprz, majeranek i miksujemy na gładką masę. Serwujemy z żytnim chlebem, udekorowaną majerankiem i posypaną prażonymi pestkami słonecznika. Smacznego!