Reklama

Smażona dynia z indykiem i rukolą

O tej porze roku postawmy na sezonowe, świeże lub gotowane warzywa. Do pysznych surówek i sałat dodajmy np. trochę mięsa i cieszmy się zdrowym, zbilansowanym posiłkiem dla całej rodziny.

Składniki na marynatę

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta mielonej gorczycy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekane świeże zioła: oregano, tymianek lub majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Składniki dodatkowe

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu dyni
  • 2 garście rukoli
  • 400 g upieczonego filetu z indyka
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pokrojoną dynię. Wymieszaj i włóż na noc do lodówki. 

2. Nazajutrz rozgrzej patelnię i przełóż na nią dynię. Smaż przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka.

3. Indyka pokrój w cienkie plastry. Podawaj z rukolą i dynią, oprószone pieprzem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy