Smażona dynia z indykiem i rukolą
O tej porze roku postawmy na sezonowe, świeże lub gotowane warzywa. Do pysznych surówek i sałat dodajmy np. trochę mięsa i cieszmy się zdrowym, zbilansowanym posiłkiem dla całej rodziny.
Składniki
na marynatę
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka brązowego cukru
- szczypta mielonej gorczycy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- posiekane świeże zioła: oregano, tymianek lub majeranek
- 2 ząbki czosnku
dodatkowe
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu dyni
- 2 garście rukoli
- 400 g upieczonego filetu z indyka
- sól
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do niej posiekany czosnek oraz pokrojoną dynię. Wymieszaj i włóż na noc do lodówki.
2. Nazajutrz rozgrzej patelnię i przełóż na nią dynię. Smaż przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka.
3. Indyka pokrój w cienkie plastry. Podawaj z rukolą i dynią, oprószone pieprzem.
Zobacz także: