Smażona wątróbka w winie na roszpunce z parmezanem i pestkami dyni
Obiad lekki, zdrowy i smaczny? Bingo! Polecamy przepis na smażoną wątróbkę z pysznymi dodatkami.
Składniki
- 200 g wątróbki drobiowej (moczymy co najmniej 1 godzinę w mleku, najlepiej całą noc)
- 3 łyżki masła
- pół pęczka tymianku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 100 g parmezanu
- 100 g roszpunki, rukoli lub szpinaku
- 50 g prażonych pestek dyni
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem i tymiankiem, po 3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i smażymy na złoty kolor. Na koniec smażenia wlewamy czerwone wino, dodajemy cukier i całość gotujemy około 5 minut. Wątróbkę z cebulką podajemy na roszponce lub rukoli z płatkami parmezanu i pestkami dyni. Smacznego!