Reklama

Smażona wątróbka w winie na roszpunce z parmezanem i pestkami dyni

Obiad lekki, zdrowy i smaczny? Bingo! Polecamy przepis na smażoną wątróbkę z pysznymi dodatkami.

Składniki

  • 200 g wątróbki drobiowej (moczymy co najmniej 1 godzinę w mleku, najlepiej całą noc)
  • 3 łyżki masła
  • pół pęczka tymianku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 100 g parmezanu
  • 100 g roszpunki, rukoli lub szpinaku
  • 50 g prażonych pestek dyni
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem i tymiankiem, po 3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i smażymy na złoty kolor. Na koniec smażenia wlewamy czerwone wino, dodajemy cukier i całość gotujemy około 5 minut. Wątróbkę z cebulką podajemy na roszponce lub rukoli z płatkami parmezanu i pestkami dyni. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy